Jönnek az olcsó olasz borok

Alföldi szőlőtermelők tüntettek az olasz borimport ellen

Alföldi szőlőtermelők tüntettek szerdán Budapesten az olasz nagykövetség előtt a Magyarországra áramló olasz borimport ellen.

2015.08.12 12:36MTI
MTI/Koszticsák Szilárd

A demonstrációt a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége szervezte annak érdekében, hogy megállítsák az olcsó olasz borok behozatalát.

Az olasz borok importja szerintük ellehetetleníti a legnagyobb magyar bortermelő vidék, a kunsági borvidék termelőit, mivel nem tudnak versenyezni az olcsó olasz termékekkel.

Budavári László a szőlőtermelők képviseletében, mintegy kétszáz alföldi szőlőtermelő előtt elmondta, hogy 24 eurócentért, mintegy 72 forintért nem lehet Magyarországra bort szállítani, csak úgy, ha azt hamisítják. Az a bor, ami Magyarországra kerül Olaszországból, vélhetően vegyi úton előállított termék, mivel valódi bort ilyen olcsón előállítani nem lehet, az eladási ár még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi - fejtette ki.

Ezért szorgalmazta, hogy Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke mondjon le, mivel nem tett semmit a magyar szőlőtermelők érdekeinek védelme érdekében. Szerinte olyan szervezetre van szükség, amely a szőlőtermelők érdekeit önállóan képviseli. Így kezdeményezte egy szőlőtermesztőket összefogó új szervezet létrehozását a HNT mellett.

A kormányt pedig arra kérte, hogy a migrációt megállítani tervezett kerítéshez hasonlóan húzzon "falat" a magyar élelmiszerek, köztük a bor védelme érdekében is az ország köré, hogy hamis áruk ne kerülhessenek külföldről a magyar piacra. Ez nemcsak a magyar élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők érdeke, hanem a fogyasztóké is - hangoztatta.

Barkóczi János, kiskőrösi termelő, a demonstráció egyik szervezője arról beszélt az MTI-nek, hogy a tüntetés valódi oka a Magyarországon évek óta rendkívül alacsony felvásárlási ár, aminek egyik kiváltó oka az olcsó olasz borok beáramlása. Az idén a szőlőfelvásárlók igen alacsony árat, kilogrammonként 60-75 forintot kínáltak az eddigi termésért. A múlt évben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának országos felvásárlási átlagára 85 forint volt kilogrammonként, az idén pedig 90-95 forintban határozta meg a HNT ezt az árat, ami lényegében az önköltséget fedezné.

A szőlőtermelés akkor lenne kifizetődő, ha a mostani önköltségi árat 20-25 százalékkal megnövelnék, amiből keletkezne némi nyereség, és jutna pénz az amortizáció pótlására is - tette hozzá.

A tüntetők petíciót adtak át Olaszország magyarországi nagykövetének, amit a követségen személyesen a nagykövet vett át a szőlőtermelők négy megbízottjától.

A petíció lényege, hogy az olasz kormány akadályozza meg a borhamisítást az európai normáknak megfelelően.

A demonstrációt követően a tüntetők várhatóan kora délután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) épületéhez vonulnak, hogy ott is tiltakozzanak az olcsó olasz borok behozatala ellen.

MTI/Koszticsák Szilárd


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.