Közfelháborodás

Sztrájk kezdődik a héten a legnagyobb brit képtárban

Határozatlan idejű sztrájkot kezdenek augusztus 11-én a legnagyobb brit képtár, a londoni National Gallery dolgozói a szolgáltatások egy újabb részének küszöbön álló kiszervezése miatt.

2015.08.11 04:30MTI

Az ingyenesen látogatható világhírű múzeumban az eredeti tervek szerint egy héttel később kezdődött volna a munkabeszüntetés, a jórészt közalkalmazottakat tömörítő PCS szakszervezet tagjai azonban úgy döntöttek, hogy előrébb hozzák akciójukat.

A galéria vezetése múlt hónapban jelentette be, hogy öt évre szóló szerződést írt alá a Securitas nevű céggel egyes biztonsági szolgáltatásokra vonatkozóan. A megbízás értéke 40 millió font (17,6 milliárd forint).

A szakszervezet szerint kiábrándító, hogy miközben ők tárgyalásos úton keresnék a megoldást, a galéria vezetése a törekvéseiket figyelmen kívül hagyva is végrehajtja a kiszervezést.

A Trafalgar téren lévő National Gallery évente mintegy hatmillió látogatót fogad, ezzel a világ legsikeresebb múzeumai közé tartozik. A dolgozók és a vezetés közötti vita azonban egyre nagyobbá válik, idén egyszer már volt sztrájk: a dolgozók februárban tartottak munkabeszüntetést a kiszervezések miatt.

A galéria vezetése azt hangoztatja, hogy az átalakítások miatt egyetlen alkalmazott sem fogja elveszíteni munkáját, és a fizetése sem fog csökkenni senkinek. A múzeumnak az a mintegy háromszáz dolgozója, akiknek az átszervezés következtében a jövőben már nem a National Gallery, hanem a Securitas lesz a munkáltatója, viszont épp az ellenkezőjétől tart.

A februári sztrájk idején Nicholas Penny, a National Gallery igazgatója azt mondta, a szolgáltatások kiszervezése elkerülhetetlen a csökkenő állami támogatások miatt, a növekvő költségek fedezéséhez és ahhoz, hogy a képtár alkalmazottai is megkaphassák a többi londoni kulturális intézmény által már megadott ajánlott minimálbért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.