Mikotoxin-tartalom

A frissaratású gabonát ellenőrzi a NÉBIH

A fertőzés kiszűrése érdekében a frissaratású gabonafélék mikotoxin, vagyis gombaméreg tartalmát ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

2015.08.10 09:05MTI

Ez azt jelenti, hogy a hivatal ellenőrei 400-500 mintát vesznek aratáskor, majd laboratóriumban vizsgálják meg a szemeket - közölte Gábriel Géza a NÉBIH igazgató-helyettese hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az ellenőrzés hatékonyságát mutatja, hogy utoljára 6-7 évvel ezelőtt fordult elő élelmiszer mikotoxin fertőzése, amely enyhe hasmenést, hányingert, emésztőrendszeri panaszokat okozhat - tette hozzá.

A fertőzés a gabonaféléknél elpusztíthatja a csíranövényt, szártőrothadást okoz, mindennek nyomán pedig 30 százalékos mennyiségi kárt is előidézhet a termőterületen. Ugyanakkor a méreganyagok bekerülhetnek az élelmiszerláncba is.

A fertőzés ellen növényvédő, gombaölő szerekkel kell védekezni, ami különösen szükséges a fokozottan csapadékos időszakokban - mondta Gábriel Géza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.