Nyaltak

Balatoni fagyizókat tesztelt a NÉBIH

Húsz különböző, népszerűnek számító Balaton-parti fagylaltozót és fagyijait tesztelték a szakemberek, kóstoló laikusok, az Európában ritkaságnak számító mozgó érzékszervi vizsgálóállomás közreműködésével.

2015.07.29 20:34ma.hu
freedigitalphotos/dan

Nemcsak fagyizókat, hanem az előállító és forgalmazó üzemi helyiségeket is megvizsgálta a hatóság: a legtöbb fagylalt helyben készült, de akadt olyan cukrászda is, ahova Budapestről szállították a jeges édességet. Általánosságban megállapítható, hogy a megvizsgált helyek üzemeltetői törekednek az élelmiszerbiztonsági szabályok betartására - írta a Szupermenta blog.

Hét esetben tárt fel a vizsgálat élelmiszer-szennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. Tíz vállalkozást részesítettek határozattal figyelmeztetésben, és 15 esetben rendelkeztek a higiéniai feltételek rendezéséről, illetve az allergén információk jogszabálynak megfelelő feltüntetése érdekében. Bírságolás 9 esetben, 800.000 Ft értékben történt.

A fagylaltozók kedveltségi vizsgálata kapcsán összességében elmondható, hogy a kóstolók jól érezték magukat a legtöbb helyen, de az összbenyomást több esetben lerontotta a kiszolgálók udvariatlansága és tájékozatlansága.

A fagyikat is megvizsgálta a hatóság és a kedveltségi tesztelők.

Az érzékszervi bírálat során a szakemberek a fagylaltok színét, illatát, ízét, állagát 0-20 pontig értékelték. A csokifagyik közül a leggyengébb termék is „átlagos” érzékszervi minősítésű lett, az eperfagyinál viszont akadt „átlag alatti” is.

A laikusok a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát Balatonmáriafürdőn, a Florida Fagyizóban kóstolták.

A NÉBIH a balatoni fagyizókat kedveltségi vizsgálat, élelmiszerbiztonsági ellenőrzés és érzékszervi bírálat alapján rangsorolta.

Az összesítésben a balatonfüredi Bergmann Cukrászda győzött, a második helyet a szigligeti Várkávézó, a harmadik helyet pedig a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó szerezte meg.

Most pedig lássuk a konkrét eredményeket!

A képre kattintva nagyban szemlélheti!

Vásárláskor mindenképp jót tudni, hogy akkor működik jól egy fagyizó, ha:

* a tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva és nem ér a hűtőtartomány fölé, ha láthatóan nem olvadt, és nem folyik, a nap nem süti;
* a fagylaltadagolót minden gombóc után leöblítik, vagy minden tégelyben külön adagoló áll rendelkezésre;
* az adagolókanalat nem szivacsra vagy mosogatórongyra ütögetéssel víztelenítik;
* a tölcsért védik a portól, szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak;
* kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére;
* a fagylaltban nincsenek jégdarabok, és láthatóan jó állagú, nem olvadt;
* a pultban van és látható a hőmérő, és a hőmérséklete nem emelkedett -8°C fölé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.