Országos ellenőrzési akció

Megfelelőek a biztonsági gyermekülések a vizsgálatok szerint

Nem találtak engedély nélkül forgalmazott, veszélyes, vagy rossz minőségű gyerekülést a hatóságok szakemberei a személygépkocsis műszaki biztonság hete keretében tartott országos ellenőrzési akción.

2015.07.22 11:35MTI

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közös tájékoztatása szerint július 6. és 10. között 120 üzletben 1208 gyermekülést ellenőriztek, 154 terméknél találtak kifogásolni valót, többnyire a mellékelt tájékoztató nem volt megfelelő.

A hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy a vonatkozó előírás szerint a biztonsági gyermekülést olyan magyar nyelvű útmutatóval kell ellátni, amely részletesen bemutatja hogyan kell az ülést beszerelni.

Fontos szabály az is, hogy a gyermekülésre vonatkozó vásárlási információkat jól láthatóan, az értékesítés helyén úgy kell megadni, hogy azok a termék kicsomagolása nélkül is láthatóak legyenek - írják közleményükben a hatóságok.

A legtöbb tájékoztatási kifogás a menetiránynak háttal rögzíthető üléseknél merült fel, az ilyen üléseken figyelmeztető címkét kell elhelyezni arról, hogy légzsákkal felszerelt első ülésre nem lehet a gyermekülést tenni.

A közlekedési hatóság a gyerekülések mellett a fékproblémák elkerülésére, ezek kiszűrésére is koncentrált. Az ötezernél is több megállított és megvizsgált jármű közül 1068 esetben szóbeli figyelmeztetéssel éltek az ellenőrök, 729-ről állapították meg, hogy műszaki állapota nem megfelelő - olvasható a közös közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.