Fogyasztóvédelem

Fulladásveszélyes csecsemő- és kisgyermek ruhák: 34 vizsgált termékből 29 megbukott

Gyerekruhákat, illetve gyermek lábbeliket vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei.

2015.07.21 08:11ma.hu

Fodros szoknyák, csillogó-villogó pólók és cipők. Gyerekruhákat, illetve gyermek lábbeliket vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei - írja a hatóság Facebook-oldalán.

Több száz ruhát ellenőriztek országszerte az üzletekben, ezen túl laboratóriumi vizsgálatot is végeztek. A mintavételezett termékek 86,3 százaléka a Mechanikai és Villamos laboratórium tesztjén megbukott.

A legtöbb probléma a könnyen leváló díszekkel, strasszokkal volt, de olyan cipőket is találtak a szakemberek, amelyek a nem megfelelő kialakítás miatt károsak lehetnek az egészségre, deformálhatják a gyerekek lábát. A vizsgált termékek egy része a Távol-Keletről érkezett, de több, Törökországban gyártott ruha is fennakadt a vizsgálaton, ami újdonság az előző évekhez képest.

NFH

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évek óta ellenőrzi a gyermekeknek készült ruhákat, az elmúlt években több száz balesetveszélyes, vagy egészségre káros gyermekruhát vont ki a hatóság a forgalomból.

Az idei vizsgálat azokra a ruhákra és gyerekcipőkre terjedt ki, amelyek a 3 év alatti gyermekeknek készültek. Az ellenőrzés két részből állt, a szakemberek egyrészt az üzletben ellenőrizték, hogy a csecsemő- és kisgyermekruhák megfelelnek-e a szabvány biztonságossági előírásainak. Például, hogy a nyak és a derékrészen lévő zsinórok kialakításai megfelelőek-e.

A vizsgálat másik része pedig azokra a 3 év alatti kisgyermekek részére szánt termékekre terjedt ki, amelyeken apró díszek, gyöngyök, flitterek voltak.

Ezeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában vizsgálták meg a szakemberek.

Mivel a 3 év alatti kisgyermekek még szinte mindent a szájukba vesznek, megkóstolnak, a helytelenül rögzített díszek könnyen leválhatnak, ezért akár fulladást is okozhatnak.

A vizsgált termékek listája itt olvasható:

* gyermekruhák

* gyermekcipők

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.