Túl magas díjat kért

GVH: visszaélt erőfölényével a Tettye Zrt.

A Tettye Forrásház Zrt. visszaélt gazdasági erőfölényével, mert 2011. májusától túlzottan magas díjat kért a fogyasztóitól a mellékvízmérők szakszerűségi vizsgálatáért, ezért 1 millió 300 ezer forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és megtiltotta a jogsértő magatartás további folytatását is.

2015.07.13 12:33MTI

A Tettye Forrásház nem ért egyet a GVH határozatával

A Tettye Forrásház Zrt. nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) társaságot elmarasztaló határozatával, kénytelen ugyanakkor elfogadni azt, és megteszi a döntésből következő változtatásokat.

A GVH megállapította, hogy a Tettye Zrt. monopolhelyzetben van a szolgáltatási területein, vagyis Pécsett és környékén, ahol közel 170 ezer fogyasztóval áll kapcsolatban. Figyelemmel az ivóvíz-szolgáltatás közüzemi jellegére, valamint a szolgáltatásra és a kapcsolódó mellékvízmérő szakszerűségi vizsgálatára, a GVH - közgazdasági elemzési módszerek alapján - úgy ítélte meg, hogy a Tettye díja jelentősen eltér a szolgáltatás nyújtásával összefüggő, gazdaságilag indokolt költségektől és a tisztességes nyereséghez szükséges szinttől.

A versenyhatóság elemzése szerint a Tettye költségkalkulációjából adódó egyes költségmértékek kiugróan magasnak számítanak az összehasonlítás alapjául szolgáló vállalkozások költségeihez képest. Emellett a cég olyan költségelemet is beszámít, amely más szolgáltatáshoz kapcsolódik, és amelyet a hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozások nem vesznek figyelembe.

A Tettye Zrt. nem igazolta, hogy e költségek indokoltak volnának a szolgáltatáshoz, ezért a GVH megállapította, hogy a társaság a díjakat a fogyasztók számára hátrányosan, tisztességtelenül és túlzottan magasan állapította meg.

A GVH a bírság kiszabásakor a Tettye 2011. májusa és 2015. márciusa között elért releváns árbevételéből indult ki. A bírság összegének meghatározásánál - többek között - figyelembe vette, hogy "a kizsákmányoló jellegű visszaélés egy jogi monopólium által valósult meg". A társaság magatartásának hatása ténylegesen bekövetkezett a helyi piacon, figyelemmel a vállalkozás 100 százalékos piaci részesedésére.

Végül a közlemény megállapítja: a Tettye Zrt. a versenyfelügyeleti eljárás alatt tovább növelte a fogyasztókat terhelő költségeket, annak ellenére, hogy ismerte a GVH Versenytanácsa előzetes álláspontját, illetve a versenyhatóság korábbi - hasonló ügyekben hozott - döntéseit is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.