Gazdaság

A moszkvai magyar nagykövettel tárgyalt a Gazprom vezére

Európa gázszállítási infrastruktúrájáról, valamint az Oroszország és Magyarország közötti energetikai együttműködésről tárgyalt csütörtökön Moszkvában Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami gázipari konszern vezérigazgatója és Balla János, Magyarország oroszországi nagykövete.

2015.07.09 19:49MTI
Gazprom Facebook

A Gazprom honlapján olvasható tájékoztatás szerint a felek áttekintették a két ország közötti partnerség fejlesztésének perspektíváját az energetikai szférát illetően. Szó volt az orosz földgáz Magyarországra történő szállításáról, a földgáz tranzitjáról, valamint a magyarországi gáztározók kapacitásának kihasználásáról.

Miller és Balla János megvitatta Európa gázszállítási infrastruktúrájának fejlesztésével kapcsolatos kérdéseket, egyebek között beszéltek az orosz földgázt az európai piacokra majdan eljuttató gázvezetékek - a Török Áramlat és az Északi Áramlat-2 - projektjeiről.

Magyarország tavaly 5,4 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországról.

Vlagyimir Putyin orosz államfő tavaly december elején Ankarában jelentette be, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat gázvezeték megépítésétől és Törökország felé viszi az orosz gázt. Januárban ki is jelölték a Török Áramlat nevet viselő gázvezeték útvonalát, amely 660 kilométer hosszan a Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban új nyomvonalon, Törökország európai részébe vezet. A Török Áramlat évi 63 milliárd köbméter kapacitású lesz, 47 milliárd köbméter földgáz kerül Európába, 16 milliárd köbméter pedig közvetlenül Törökországnak.

Az E.On, a Shell, az OMV és a Gazprom képviselői június közepén írtak alá szándéknyilatkozatot az Északi Áramlat földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről. A közös vállalkozás keretében az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat már működő vezetékpárja mellé egy újabb vezetékpárt fektetnek le évi 55 milliárd köbméteres gázszállítási kapacitással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.