Görög adósság

Kedd este rendkívüli tanácskozást tart az Eurócsoport

Kedden este hét órakor rendkívüli ülést tart - telekonferencia formájában - az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete, az Eurócsoport, hogy megvitassa Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök áthidaló kölcsönre irányuló kérelmét.

2015.06.30 17:24MTI

A rendkívüli tanácskozást Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke hirdette meg annak nyomán, hogy délután hivatalos kérelem érkezett a görög kormánytól két évre szóló megállapodás megkötésére az esedékes görög adósságszolgálati kötelezettségek fedezése érdekében.

A Görögországnak korábban nyújtott pénzügyi mentőcsomag időbeli hatálya ezen a napon, éjfélkor jár le. Ugyanakkor esedékessé válik közel 1,6 milliárd eurónyi görög törlesztési kötelezettség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben.

Ciprasz szerint az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elnevezésű euróövezeti mentőalap biztosítaná az ország finanszírozását, az államadósság törleztését pedig át kellene ütemezni.

Görögországnak egyes összesítések szerint mintegy 26 milliárd eurónyi törlesztési kötelezettsége válik esedékessé 2017 végéig.

Nem világos egyelőre, hogy a szinte az utolsó órában érkezett görög segítségkérés párosul-e a hitelezők által megkövetelt szerkezeti reformok megvalósításának hajlandóságával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.