Görög adósság

Nincs pánikhangulat Athénban, az emberek fel tudják venni a pénzüket

Minden működik Athénban, kinyitottak az üzletek, de az emberek inkább a napi cikkeket igyekeznek beszerezni.

2015.06.30 11:13MTI

Nincs pánikhangulat Athénban, az emberek fel tudják venni a napi 60 eurót a bankautomatákból - tapasztalta Athénban Gantner Barnabás, az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A tudósító az MTI kérdésére kedden telefonon elmondta: nincsenek nagyon hosszú sorok a frekventált helyeken található bankautomatáknál, de 3-6 ember azért mindegyiknél vár. Hozzátette: amerre ők jártak, a többség nyugodtan várakozott. Az emberek hétfőn is ki tudták venni a kormány által engedélyezett 60 eurót, és remélik, hogy ezt szerdán is megtehetik - tette hozzá.

Azt tapasztalta, hogy minden működik Athénban, kinyitottak az üzletek, de az emberek inkább a napi cikkeket igyekeznek beszerezni. Az élelmiszerboltokban többen vannak, a bevásárlóutca üzletei viszont üresek, és sok esetben, például mobiltelefon- vagy ruhaüzleteknél csak a boltos áll az ajtó előtt - fűzte hozzá.

Turistákkal beszélgetve a tudósító azt tapasztalta, ők is leginkább a pénzfelvétel miatt aggódnak. Beszámolt arról is, hogy a parlamentnél tartott hétfői tüntetésen találkozott magyar turistával is, aki aznap érkezett és a szállodájába igyekezett, de a tömeg miatt a taxi nem tudta a hotelig vinni.

A tudósító azt mondta: sokan izgatottan vitáznak a tavernákban, az emberek idegesek, de nincs pánikhangulat.

Megjegyezte: kedd délután is tüntetés lesz a parlamentnél, ahol sok tévéstáb forgat.

Az egyre nagyobb méreteket öltő betétmenekítés miatt a görög kormány vasárnap este elrendelte, hogy hétfőtől kezdve hat munkanapra tartsák zárva a bankokat és a tőzsdét. Emellett tőkekorlátozásokat vezettek be, így egyebek között 60 euróban limitálták a helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét, és megtiltották az átutalásokat külföldre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.