BÉT

Változatlan forgalomban esett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényszekciójának forgalma 39 milliárd forint volt a héten, ez gyakorlatilag megegyezik az előző heti 39,2 milliárd forinttal.

2015.06.21 12:06MTI

A BUX 1,87 százalékos heti csökkenéssel, 21 470,94 ponton zárt pénteken.

Hétfőn jellemzően a német piaccal együtt mozgott a magyar tőzsde, a Richter-OTP-Mol trió a nap végére csökkentette korábbi veszteségét, de egyedül a Richter tudott csak pozitív tartományban zárni. A forgalom közelített a 8 milliárd forinthoz, a BUX 80 pontot esett.

Kedden a forgalom 6 milliárd forint alá esett, a BUX pedig több mint száz ponttal csökkent. Az OTP fél százalékos erősödése a nemzetközi trendhez igazodott, miután a piacon délután megindult a bankpapírok iránti kereslet. A Richter több mint három százalékot esett, miután az új készítményének amerikai jóváhagyása három hónapot késik.

Szerdán volt a forgalom heti csúcsa, 10,3 milliárd forinttal, a BUX közel 30 pontot emelkedett. A nemzetközi trendek hatása érvényesült a BÉT-en, ez mutatkozott meg a Mol és az OTP papírjainak ármozgásában is. A magyar olajrészvény értéke emelkedett, a bankpapíré pedig - ugyancsak a külföldi folyamatokat követve - csökkent.

Csütörtökön 7,5 milliárd forintra esett a forgalom, a BUX pedig közel 200 pontot csökkent. Az európai indexek délelőtt elindultak felfelé és pluszban zártak, a BUX viszont mínuszban maradt, bár napközben a hazai börzén is volt némi erősödés. A magyar papírokat nem nagyon keresték a vevők, csak az OTP iránt volt érdeklődés. A Mol a szerdai jelentős erősödés után sokat gyengült.

Pénteken változatlan forgalom mellett hatvan pontot esett a BUX. A szakértők szerint a kereskedők a hét végére - a görög események miatt - zárták a spekulatív pozícióikat, és csak a hosszú távúakat tartották meg. A piac egész Európában a görög válság megoldására várt.

A Mol 280 forinttal, 1,93 százalékkal 14 245 forintra csökkent. Az OTP-részvények ára 130 forinttal, 2,39 százalékkal 5310 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal, 2,91 százalékkal 401 forintra gyengült. A Richter-papírok árfolyama 92 forinttal, 2,11 százalékkal 4260 forintra csökkent.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1657,15 ponton zárt pénteken, ez 4,77 százalékos emelkedés az egy héttel korábbihoz viszonyítva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.