Csaknem egymilliárd forintból

Lakóotthonok épülnek fogyatékossággal élőknek Szabolcsban

Csaknem egymilliárd forintból, teljes egészében európai uniós támogatásból építenek új, kis létszámú lakóotthonokat és lakócentrumokat a mérki ápoló-gondozó otthon fogyatékossággal élő ellátottjai számára három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

2015.06.15 15:23MTI

A magyar-román határ melletti község ápoló-gondozó otthonában jelenleg 102 fogyatékos ember lakik, számukra az úgynevezett férőhely-kiváltási program során egy 25 személyes lakócentrumot, hat 12 személyes lakóotthont és egy ötfős lakást alakítanak ki Ököritófülpösön, Mérken és Fábiánházán. Az összes új lakóegység korszerű energetikai rendszerekkel felszerelt és akadálymentesített épület lesz.

A 999,1 millió forint értékű, 100 százalékos támogatású beruházásnak köszönhetően megszűnik a most jellemző "intézményes" túlzsúfoltság, a lakó- és egyéb funkciójú terek tagolásával jelentősen javul a privát élettér nagysága és minősége - írta közleményében a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság.

A korszerű intézmények lehetővé teszik a bentlakók számára, hogy önállóbb legyen az életvitelük, javuljanak az életkörülményeik, képesek legyenek szorosabb kapcsolatra a lakókörnyezetükkel, de a beruházásnak köszönhetően lehetővé válik az is, hogy a lakhatás és a napközbeni tevékenységek jól elkülöníthetőek legyenek.

A főigazgatóság tájékoztatása szerint a lakóotthonok építése mellett az intézmény saját szolgáltató központot hoz létre, ahol csoportfoglalkozásokat, szabadidős programokat szerveznek. A lakóegységekben emellett esetmenedzseri és három műszakos készenléti ügyeletes rendszer is biztosítja a gyors segítségnyújtást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.