Pénz

NGM: az év első négy hónapjában 3 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet

A kedvező külkereskedelmi folyamatok áprilisban is folytatódtak.

2015.06.08 10:37MTI

Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagált.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn tette közzé az áprilisi külkereskedelmi mérlegadatok első becslését, miszerint a havi többlet elérte az 534 millió eurót az év első négy hónapjában pedig 3,020 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet, 552 millióval több, mint a múlt év azonos időszakában

A kedvező tendencia folytatódásában jelentős szerepet játszott, hogy az Audi és a Mercedes is beindította magyarországi üzemeiben a harmadik műszakot - mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette, hogy a német külkereskedelmi adatok szintén kedvezőek, és Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnere az unió, ezen belül pedig a német gazdaság.

Rámutatott: a feldolgozóipar mellett az agrárium is kivette részét az idei első négy havi magyar külkereskedelmi adatok alakulásából. Példaként említette a bárányexportot a húsvéti ünnepekhez kapcsolódva.

Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnerei az unió országai mellett, az Amerikai Egyesült Államok, és Oroszország, amelyek meghatározó vevői a magyar áruknak. . Az Oroszországba irányuló magyar kivitel ugyanakkor csökkent az elmúlt időszakban, elsősorban a gyógyszeripari értékesítés visszaesése miatt - jelezte.

A déli nyitás hatása még nem érzékelhető a magyar külkereskedelmi mérlegben. A keleti nyitásnak ugyanakkor már mutatkoznak az eső eredményei. Ez az egyiptomi elnök múlt heti magyarországi látogatása során is tapasztalható volt, amit az aláír egyezmények és megállapodások is mutatnak - mondta Marczinkó Zoltán István.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.