BMI

Nagyot emelkedett a beszerzésimenedzser-index májusban

Az áprilisi 51,2-ről 55,1 pontra ugrott májusban a beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított értéke, s ezzel jóval meghaladta a hosszú távú 52,2 pontos és az elmúlt három év 51,4 pontos májusi átlagát.

2015.06.01 10:00MTI

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési társaság (MLBKT) által közzétett adatok szerint a bővülés huszonkettedik hónapja tart. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2013. június és 2014. május között eltelt évhez képest.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt áprilishoz képest.

A foglalkoztatottságot jelző index ismét 50 pont fölé emelkedett, értéke magasabb lett áprilishoz képest, és a második legmagasabb májusi 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és a termelt mennyiség emelkedését jelzi ötödik hónapja. A mostani érték kiemelkedőnek számít, az elmúlt 20 évben egyszer sem volt magasabb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe enyhébben nőtt, a mostani így a hetedik legmagasabb májusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett áprilisi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hatodik legmagasabb májusi adat.

A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme folytatódott, és erősebb növekedésbe váltott a válaszadók jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után második hónapja emelkednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenkettedik legmagasabb májusi.

A késztermékkészletek szintje májusban is alacsonyabb lett. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlagosnak mondható, és a tizenkettedik legmagasabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent áprilishoz képest, de egyhavi szűkülés után ötödször jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését.

A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont felett maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.