MNB

1,9 százalék az államháztartás éves hiánya március végén

Az adósság növekedéséhez a bruttó hitelfelvétel 897 milliárd forinttal járult hozzá az első negyedévben, aminek hatását a forint erősödése 440 milliárd forinttal csökkentette.

2015.05.18 09:25MTI

A bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százaléka, 610 milliárd forint volt az államháztartás hiánya a március végén zárult egy évben, amiből az idei első negyedév finanszírozási oldalról számított deficitje 61 milliárd forintot, a negyedéves GDP arányában 0,8 százalékát tette ki - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyeket hétfőn tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az államháztartás névértéken számolt bruttó külső - úgynevezett maastrichti - adóssága 24 976 milliárd forint, a GDP 77,2 százaléka volt március végén, 0,3 százalékponttal nagyobb a 2014 december véginél, de 5,1 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi 82,7 százaléknál.

Az adósság növekedéséhez a bruttó hitelfelvétel 897 milliárd forinttal járult hozzá az első negyedévben, aminek hatását a forint erősödése 440 milliárd forinttal csökkentette.

Az államháztartás nettó tartozása ugyanakkor 0,8 százalékponttal, a GDP arányában 72,1 százalékosra csökkent az első negyedévben, 23 315 milliárd forint volt. Egy év alatt 2450 milliárd forinttal emelkedett a 68,9 százalékos GDP-arányos szintről.

Az MNB jelentéséből kiderül, hogy a központi kormányzat 134 milliárd forintos finanszírozási igényét az államháztartás rendszerében a helyi önkormányzatok 59 milliárd, és a társadalombiztosítási alapok 14 milliárd forintos többlete mérsékelte.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az első negyedévben a 1031 milliárd forintra, az időszakra becsült GDP 13,7 százalékára ugrott, ami az utóbbi időszakban átlagos összegnek legalább duplája. A szokásostól jelentősen eltérő adatot az ingatlanhitelek és más hitelek elszámolásából adódó adósságcsökkenéssel, illetve a megszűnő hitelintézetek betéteivel kapcsolatos kártalanítás hatásával magyarázta az MNB.

A március végéig terjedő egy év alatt a háztartások nettó megtakarítása 2425 milliárd forint, a GDP arányában 7,5 százalékos volt, amelyet az első negyedév kiugró adata emelt az átlagos 5-6 százalékos szint fölé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.