Költségvetés

A cseheket államháztartási hiányba húzta az Unió

Április végén 0,4 milliárd koronás hiánnyal zárta az első négy hónapot a cseh költségvetés, míg a korábbi három hónapban pozitív volt a mérlege.

2015.05.04 18:48MTI

Tavaly az első négy hónapban 26,6 milliárd korona többletet mutatott a költségvetés, az idei tervezett hiány 100 milliárd korona.

A pénzügyminisztérium közlése szerint a gyenge áprilisi adatok mögött elsősorban a megnövekedett állami kiadások húzódnak meg, amelyek jelentős részét azok a beruházások tették ki, amelyeket a Cseh Köztársaság és az Európai Unió közösen viselnek.

A költségvetés bevételei április végéig 8,2 milliárd koronával maradtak el az előző év azonos időszakától, 400 milliárd koronát tettek ki, míg a kiadások 18,8 milliárd koronával 400,4 milliárd koronára emelkedtek.

A bevételek éves szintű csökkenésében az adóbevételek elmaradása játszotta a fő szerepet.

"A minisztérium jelentése a költségvetés alakulásáról egyértelműen kedvezőtlen. Az adóbevételek rosszul alakulnak. Aggódom, hogy ez a tendencia a továbbiakban sem fog javulni" - reagált a tárca közleményére Miroslav Kalousek, volt pénzügyminiszter, az ellenzéki TOP 09 párt alelnöke.

"A költségvetés első négy hónapja rosszabbul alakul, mint a tavalyi hasonló időszakban. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy problémák vannak az állam gazdálkodásában" - jelentette ki Lukás Kovanda gazdasági elemző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.