Budapet Airport

Dinamikusan nő a budapesti repülőtér forgalma

Minden idők legerősebb április utasforgalmát regisztrálta a Budapest Airport: összesen 840 486 utas érkezett és indult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Ez a szám 10,8 százalékkal magasabb egy évvel ezelőttinél és a kétszerese az EU-tagállamokban mért forgalomnövekedésnek.

2015.05.13 10:41Havariapress

Nagyon erős forgalommal indult a nyári menetrend első hónapja a Budapest Airportnál, soha nem volt ekkora forgalom az év negyedik hónapjában, mint az idén. A 840 486 utas 6-7 évvel ezelőtt egy erős június-júliusi hónapban fordult meg a repülőtéren.

A budapesti forgalom növekedési üteme elérte a 10,8 százalékot a tavalyi év áprilisához viszonyítva, az év eleje óta pedig 12,1 % a tavalyi év első négy hónapjához képest.

A le- és felszállások száma 3,9 százalékkal volt több mint 2014 áprilisában, a gépek kihasználtsága (az ún. load-factor) elérte a 79,8százalékot a repülőtéren.

Ami az év eleje óta tapasztalható forgalomnövekedést illeti, Budapest magasan vezet a szűkebb régióban: az első negyedéves 12,6 százalékos növekedésével messze meghaladja Bécs-Schwechat (-2,8 %) és Prága (+3,5 %) mutatóit.

Az első három hónapban az Európai Unió tagállamainak repülőterein 5,1 %-os növekedési ütemet regisztráltak. A Budapest Airport áprilisi forgalomnövekedésében már közrejátszottak a nyári menetrendben elindított új járatok, mint a Wizz Air lisszaboni és a Vueling római járata, illetve a meglévő útvonalakon indított nagyobb befogadóképességű repülőgépek.

Egy sor új járat elindítása a következő napokbanb várható még Budapesten, a május elsején elindított Air China Peking-Budapest járata mellett a Wizz Air ezen a héten, pénteken a hollandiai Maastrichtba, majd másnap az egyiptomi Hurghadába indít rendszeres járatot, júniusban pedig elindul a kanadai Air Transat légitársaság Toronto-Montreal-Budapest járata is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.