Lapszemle

A magyarországi gázár Európában majdnem a legolcsóbb

Hazánk a tavalyi második félévben javított szinte az összes európai energiaár-helyezésén.

2015.05.07 17:58Pavlovic

Az európai országok euróalapú lakossági gázársorrendjében Magyarország második helyezést ért el 2014 második felében. Az első hat hónaphoz képest rendre valamennyi fogyasztási körben egy helyet javított. Az uniós statisztikai hivatal által mért 29 európai - uniós és azon kívüli - állam közül Romániában a legolcsóbb a gázár - a Népszabadság az Eurostat frissen közzétett adatai alapján csütörtökön.

A jövedelemarányos magyar bruttó és nettó gázár, függetlenül a fogyasztott gáz mennyiségétől minden esetben csökkent. Az adatok szerint a legkevesebb gázt fogyasztóknál Magyarországon a 4. legolcsóbb gáz - a vizsgált 27 állam közül -, míg az első fél évben csak 5. helyen állt a gázársorrendben.

A közepes - 20-200 gigajoule közötti - fogyasztói körben a 12. és 9. helyről a 10.-re és a 7.-re, a legmagasabb fogyasztói sávban pedig a 15. és 12. helyről a 14.-re és a 12.-re került Magyarország.

Az euróalapú lakossági villamosenergia-ár és az ebből képzett jövedelemarányossági mutatót tekintve Magyarország többnyire szintén javított az elmúlt fél év során - áll a lapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.