Gázárvita

Magyarországon nem lesz gázellátási probléma

Oroszország hétfőn leállította a gázexportot Ukrajnának, de az Európának szánt tranzitgáz mennyiségén nem változtatott.

2014.06.16 17:22MTI
freedigitalphotos.net/cescassawin

Magyarországon nincs fennakadás a gázszállításban, az MVM szerint a jelenlegi becsült fogyasztás mellett több mint egy negyedévre elegendőek a tárolói források, a tározók feltöltése folyamatban van.

A Gazprom hétfőn átállt Ukrajnával az előre fizetéses rendszerre, miután ukrán partnerével nem jutott megállapodásra a gázárral kapcsolatos vitában. Így az ukrán Naftohaz mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg - jelentette be az orosz állami energetikai vállalat hétfőn.

Az európai uniós fogyasztók által megrendelt orosz földgázt azonban továbbra is szállítják. A Wintershall német energetikai cég oroszországi képviseleténél közölték, hogy nem számítanak nehézségekre az orosz földgáz Ukrajnán keresztül történő szállításában.

Később, a második félévben azonban megnőhet a kereslet és akkor megismétlődhet a 2009-es helyzet - vélekedtek a német cégnél. Andrij Kobolev, a Naftohaz ukrán gázipari cég vezérigazgatója hétfőn azt mondta, az ukrán földalatti gáztározókban 14 milliárd köbméter földgáz van, ami decemberig elég a kereslet kielégítésére.

Ukrajna azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy engedélyezzen Kijevnek a jelenleginél is több fordított gázszállítást. Ilyen formában jelenleg napi mintegy 16 millió köbméter földgázhoz jut Ukrajna, részben Magyarországon keresztül.

A Gazprom vezetője szerint, amennyiben Ukrajna törvénytelenül a tranzitvezetékből venne ki földgázt, akkor az országot megkerülő vezetékeken megnövelik az orosz gázszállítást. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az MTI-nek hangsúlyozta: a magyar gázellátás biztosított akkor is, ha az oroszok nem szállítanak Ukrajnának.

Hozzátette, hogy a Baumgarten felőli vezetéken lehet behozni gázt, a gáztározók feltöltése folyamatban van. Felkai György, az MVM csoport kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI megkeresésére azt közölte, pillanatnyilag a szerződéseknek megfelelően érkezik a földgáz Ukrajna felől. Az MVM csoport folyamatosan egyeztet orosz partnereivel.

A hazai tárolókban elérhető földgáz mennyisége jelenleg meghaladja a 2 milliárd köbmétert - közölte a kommunikációs igazgató. A jelenlegi, becsült fogyasztás mellett több mint egy negyedévre elegendőek a rendelkezésre álló tárolói források.

Az MVM csoport felkészült arra az esetre, ha az Ukrajna felől érkező földgáz mennyisége csökkenne. Mind az alternatív szállítási útvonalakra, mind a hazai termelésre, illetve a hazai földgáztárolókban tárolt gázra számít a társaság.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivője ugyancsak azt közölte az MTI-vel, hogy a szerződések szerint érkezik a gáz, s a Magyarországon keresztül Ukrajnába irányuló szállítások is rendben mennek. A Gazprom feltételei szerint közép-európai idő szerint 8 óráig kellett volna Kijevnek átutalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára.

Szergej Kuprijanov, a cég szóvivője által ismertetett adatok szerint az eddig leszállított földgázért Ukrajna 4,458 milliárd dollárral (mintegy ezer milliárd forint) tartozik.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója hétfőn délután azt mondta, a majdnem 4,5 milliárd dolláros adósság miatt beperelték a Naftohazt. Oroszország azt ajánlotta, hogy megszünteti az exportvámot és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról.

Ukrajna kész a megegyezésre, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, és időt kér az árkérdés rendezésére. Az Európai Bizottság javaslata szerint a jelenleg fennálló hátralékokat Kijevnek összesen hét részletben kellene rendeznie, ebből az első 1 milliárd dollárt még hétfőn, a maradékot hat részletben az év végéig.

Az árat illetően Brüsszel olyan kompromisszumot javasol, amelynek értelmében Ukrajna nyáron 300, télen pedig 385 dollárt fizetne a földgáz 1000 köbméteréért. Brüsszel közlése szerint Kijev elfogadná a javaslatot, de Moszkva nem megy bele az alkuba.

Oroszország azt követeli, hogy Kijev azonnal utaljon át 1,9 milliárd dollárt, a fölgáz 1000 köbméterenkénti ára pedig 385 dollár legyen, évszaktól függetlenül. Ukrajna jogi úton próbál érvényt szerezni igazának.

A Naftogaz hétfőn a stockholmi döntőbírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy a bíróság állapítsa meg: Oroszországnak tisztességes, piaci áron kell számláznia a leszállított földgázt.

Az ukrán cég el akarja érni továbbá annak a megállapítását, hogy a Naftogaz 2010 óta a szükségesnél többet fizetett a Gazpromnak, 6 milliárd dollárt követel vissza az orosz cégtől. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn azt mondta, hogy visszatérhetnek a tárgyalóasztalhoz, amint Ukrajna kifizeti az eddig felgyülemlett 4,5 milliárd dolláros gázadósságát.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő úgy vélekedett, Kijev mesterségesen szítja a gázárvitát, Ukrajna álláspontjának "zsarolás-szaga van", és elsősorban az ukrán gazdaságot sújtja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.