A Moody's szerint

Brit választások: nem az eredmény, hanem a "Brexit" a fő gazdasági kockázat

A májusi brit parlamenti választások várhatóan igen szoros eredménye a várható bizonytalanság ellenére sem gyakorol hatást Nagy-Britannia szuverén adósprofiljára, a brit gazdaság adósmegítélésére inkább annak lennének negatív következményei, ha növekedne az esélye a "Brexitnek", vagyis Nagy-Britannia távozásának az Európai Unióból.

2015.04.09 18:56MTI

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban ismertetett 13 oldalas tanulmánya kimutatja, hogy a többi EU-gazdaság a brit áruexport 50 százalékát, a brit szolgáltatási export 35 százalékát veszi fel. A Moody's számításai szerint ennek alapján a brit hazai össztermék (GDP) 12-13 százaléka függ az Európai Unióba irányuló brit exporttól.

A ház szerint az esetleges Brexit által a brit adósprofil megítélésére gyakorolt hatás sokban függ attól, hogy a kilépés után a brit vállalati szektornak továbbra is szabad hozzáférése lenne-e az EU egységes piacához, amelynek összesített éves GDP-értéke - Nagy-Britannia nélkül - 11 700 milliárd euró.

A Moody's szerint számos megoldási modell közül lehet választani, ám egyik sem kínálná ugyanazt a kereskedelmi szabadságot, mint az EU-tagság, és mindegyik jelentős kialakítási és működtetési többletterhet jelentene.

Két természetes alternatív lehetőség kínálkozna Nagy-Britannia számára az EU-tagság feladása esetére: az egyik a belépés az Európai Gazdasági Térségbe (EEA), amelynek mások mellett Norvégia is tagja, a másik - svájci mintára - kétoldalú kereskedelmi megállapodások hálózatának létrehozása az EU-ban maradó gazdaságokkal. E két megoldással sem lehetne azonban könnyedén pótolni az EU-tagság megszűnéséből eredő veszteségeket, annak ellenére sem, hogy a brit gazdaság sokkal nagyobb, mint a norvég vagy a svájci, és így Londonnak erőteljesebb tárgyalási pozíciói lennének - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint az esetleges Brexit nagy valószínűséggel fennakadásokat okozna a brit gazdaságba külföldről érkező működőtőke-beáramlásban is.

Nagy-Britannia a közvetlen külföldi tőkebefektetések legnagyobb célországa az Európai Unión belül: a brit gazdaság veszi fel az EU-ban végrehajtott ilyen befektetések 19 százalékát. A jövőbeni működőtőke-beáramlást azonban visszafoghatja, ha az EU-tagság megszűnése miatt romlanának a brit gazdaság növekedési kilátásai, vagy ha Nagy-Britannia elvesztené azt a vonzerőt, amelyet a nagy EU-piacra irányuló befektetések "beléptető pontjaként" jelenleg kínál - áll a Moody's londoni tanulmányában.

Mindezt egybevetve a hitelminősítő elemzői arra a következtetésre jutnak, hogy Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból negatív hatással lenne a brit kereskedelemre, a beruházásokra és végső soron a brit gazdaság növekedésére is. Már rövid távon is fennakadásokat okozhatna a tőkebeáramlásban, ha felerősödnének a Brexittel kapcsolatos várakozások, és ez növelné a brit befektetési eszközök hozamát, gyengítve egyben a fontot is.

A brit EU-tagság feladása elsősorban politikai törekvéseket tükrözne, az árat azonban óhatatlanul a gazdaság fizetné meg - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

David Cameron brit miniszterelnök két éve bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad az idei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a brit EU-tagságról.

Az Open Europe nevű, üzletemberek alapította londoni kutatóintézet minap ismertetett tanulmányában közölte: az általa számos tényező egybevetésével kidolgozott "Brexit Barometer" alapján jelenleg 17 százalékosra taksálja annak az esélyét, hogy Nagy-Britannia EU-tagsága a május 7-ei választások utáni parlamenti ciklus öt éve alatt valamikor megszűnik.

Az Open Europe szakelemzői szerint a 17 százalékos valószínűség "valós lehetőséget" jelent, ezért komoly megfontolást és "vészhelyzeti tervezést" igényel.

A cég saját forgatókönyvei közül a legkedvezőtlenebb azzal számol, hogy Nagy-Britannia távozása az EU-ból a brit hazai összterméket 2030-ig nettó 2,27 százalékkal csökkentené ahhoz az értékhez képest, amennyit a brit gazdaság az Európai Unió tagjaként abban az évben megtermelne; ez 56 milliárd font (csaknem 24 ezer milliárd forint) veszteséget jelentene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.