Fitch

Továbbra is az euróövezeti defláció a legnagyobb besorolási kockázat

Az eurójegybank (EKB) havi 60 milliárd eurós mennyiségi enyhítési ciklusából eredő likviditásözön ellenére változatlanul az esetleges elhúzódó euróövezeti defláció jelenti a legnagyobb potenciális kockázatot a valutauniós adósosztályzatokra.

2015.04.03 17:50MTI

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Inside Credit címmel befektetők számára készített rendszeres helyzetértékeléseinek legújabb összeállítása hangsúlyozza, hogy a januári mínusz 0,6 százalékos és a februári mínusz 0,3 százalékos éves euróövezeti infláció még nem szükségszerűen az elhúzódó defláció jele.

Ennél jelentősebb azonban, hogy a volatilis elemeket kiszűrő alapszintű infláció is nyomott, és a hosszú távú euróövezeti inflációs várakozások is az EKB inflációs célszintje alatt járnak.

A defláció önerősítő negatív adósságdinamikát indíthat el, és ha beindul ez a lefelé tartó spirál, azt már nehéz visszafordítani - hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői.

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint akkor kerülnének nyomás alá az euróövezeti adósbesorolások, ha a valutaunió "japán mintájú" elhúzódó defláció felé venné az irányt, és ehhez gyenge növekedés, valamint romló közfinanszírozási helyzet járulna.

Az EKB mennyiségi enyhítési programja jelentős hatást gyakorolt a kötvénypiacokra és a devizaárfolyamokra. Az euró 10 százaléknál nagyobb mértékben gyengült a dollárral szemben, és a szuverén euróövezeti kötvényhozamok mélységi rekordokra süllyedtek a központi eurógazdaságokban és a periférián egyaránt, annak ellenére, hogy változatlanul bizonytalan a görög finanszírozási segélyprogram további sorsa.

Bizonytalan azonban az is, hogy a mennyiségi enyhítési ciklusnak milyen mértékű transzmissziós hatása lesz az euróövezeti reálgazdaságban. Az EKB korábbi enyhítési lépéseinek, vagyis a célzott hosszú távú refinanszírozási programnak (TLTRO) és a magánszektorbeli eszközvásárlásoknak eddig korlátozott hatásai voltak a hitelkondíciókra és az adósságdinamikára - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.

Más nagy londoni házak sem derűlátók az EKB mennyiségi enyhítési ciklusának várható gazdaság- és inflációélénkítő hatásaival kapcsolatban.

A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászainak helyzetértékelése szerint az EKB mennyiségi enyhítési programja a tervekben szereplő teljes ciklus végrehajtása esetén is "meglehetősen szerénynek" tűnik azokhoz az eszközvásárlási programokhoz képest, amelyekre az amerikai Federal Reserve-nek, illetve a Bank of Englandnek - a brit jegybanknak - volt szüksége a "tisztes ütemű" növekedés beindításához.

A Bank of England az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (160 ezer milliárd forintos) mennyiségi enyhítéssel az éves brit GDP-érték 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a brit gazdaságba. A Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának értéke megközelíti az Egyesült Államok hazai össztermékének 25 százalékát.

A Capital Economics kimutatása szerint az EKB most zajló mennyiségi enyhítési ciklusának GDP-arányos értéke hozzávetőleg a fele a Bank of England és a Fed eszközvásárlási programjaiénak.

A ház londoni elemzői kiemelik azt is, hogy a nominális amerikai GDP-érték már csaknem 10 százalékkal meghaladja a globális pénzügyi válság elhatalmasodása előtti utolsó évben, 2008-ban mért szintet, az euróövezet hazai összterméke ugyanakkor 2 százalékkal még mindig elmarad az akkori értéktől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.