Javított a helyzeten a gazdasági növekedés

MNB: 33 százalékra csökkent a nettó külső adósságunk

Tavaly tovább mérséklődött az ország GDP-arányos nettó külső adóssága, amit a gazdasági növekedés is erősített, a nettó külső adóssága a GDP-hez mérten 33 százalék közelébe csökkent

2015.04.02 14:29MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/jscreationzs (Képünk illusztráció!)

A külső adósság 2009 első negyedévében volt a csúcson, akkor 60 százalék felett állt - mondta el Koroknai Péter, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az MNB Fizetési mérleg jelentés című kiadványának 2015. áprilisi számát. A szakember azt is elmondta: a tavalyi negyedik negyedévben számottevően nőttek a gazdaság működőtőke-forrásai, aminek hatását mérsékelte a portfólió részvényvásárlások csökkenése.

A negyedik negyedév során közel 1,5 milliárd euróval nőtt a nettó közvetlen külföldi tőkebeáramlás. A tavalyi folyamatokkal kapcsolatban megjegyezte: a külső adósságmutatók tranzakciókból eredő csökkenését nemcsak a forint árfolyamának gyengülése fékezte, hanem a hozamok csökkenése is, ami a külföldiek kezében lévő állampapírok értékét is növelte. A hozamok csökkenése ugyanakkor hosszabb távon – a kamatfizetések csökkenésén keresztül – kedvezően hathat a külső finanszírozási képességre, illetve a külső adósság alakulására is.

Az ország külső sérülékenységének csökkenését a hátralévő futamidő szerint rövid lejáratú külső adósság zsugorodása is segítette. A rövid lejáratú külső adósság 2014 végére 21 milliárd euró közelébe mérséklődött - emelte ki a jegybank főosztályvezetője. A jelentés szerint a negyedik negyedévben a külföldiek befektetéseinek növekedése nagyobb részben a jövedelmek újrabefektetéséhez kötődött, azonban mintegy 0,6 milliárd eurót tett ki a külföldiek részvény és egyéb részesedéseinek emelkedése.

Emellett ugyanakkor a magyar vállalkozások külföldi tőkebefektetései is bővültek. Az elmúlt év egészét tekintve csökkentek a gazdaság nem adósság jellegű forrásai, ami a működőtőke befektetések bővülése és a portfóliórészvény-befektetések csökkenése mellett alakult ki.

Koroknai Péter elmondta: a bankok bruttó külső adóssága a magán-szektor devizahiteleivel együtt csökkent az elmúlt év során, miközben a lakossági megtakarításokban bekövetkező portfolió-átrendeződés lassult, de az állampapírok vásárlása emelkedett. Kiemelte: a hazai alacsony infláció visszaszorítja a bankbetét-magtakarításokat és növeli a likvid eszköz keresletet. A régiós országokénál nagyobb a magyar lakosság és vállalatok megtakarítása - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.