MNB

Csökkent a GDP-arányos államadósság 2014-ben

Az államháztartás úgynevezett maastrichti - névértéken számításba vett konszolidált bruttó - adóssága a GDP arányában 0,4 százalékponttal csökkent a 2013. végi 77,3 százalékról.

2015.03.31 09:27MTI

Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 76,9 százaléka volt a múlt év végén, 0,4 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban - erősítette meg a pénzügyi számlák adatai alapján kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az államháztartás úgynevezett maastrichti - névértéken számításba vett konszolidált bruttó - adóssága a GDP arányában 0,4 százalékponttal csökkent a 2013. végi 77,3 százalékról. Az adósság 24 525 milliárd forintos év végi összege 578 milliárddal kevesebb, mint negyedévvel korábban, miután a nettó hiteltörlesztés 721 milliárd forinttal csökkentette, a forint gyengülése pedig 142 milliárddal növelte az összeget.

Az államháztartás tavalyi hiánya a pénzügyi számlák adatai szerint 803 milliárd forint, a GDP 2,5 százaléka volt.

A vállalati szektor tavaly nem adósodott el, sőt 1112 milliárd forint, a GDP 3,5 százalékának megfelelő összegű megtakarítást eszközölt, amiből a negyedik negyedévre 514 milliárd forint, az időszakra eső GDP 5,9 százaléka jutott.

A háztartások nettó megtakarításai a múlt év egészét tekintve 1896 milliárd forint volt, ami a GDP 5,9 százalékának felel meg. Ebből a negyedik negyedévre 578 milliárd forint, az időszakra eső GDP 6,7 százaléka jutott.

A nemzetgazdaság külföldi finanszírozási igénye a tavalyi évben negatív volt, azaz nettó hiteltörlesztő volt az ország 2282 milliárd forintnak megfelelő összeg erejéig, ami a GDP 7,2 százalékának felel meg. A negyedik negyedévben az összeg a GDP 10,1 százalékának megfelelő 878 milliárd forint volt, derül ki az MNB adataiból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.