Csökkent a kártérítések összege

Kevesebb büntetést fizettünk Strasbourgnak, mint két éve

Csökkent az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által Magyarországgal szemben megítélt kártérítések összege 2014-ben az előző évhez képest, a legtöbbet az oroszoknak kellett fizetni.

2015.03.26 13:39MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A Brüsszelben közzétett terjedelmes statisztikai összeállítást abból az alkalomból tették közzé, hogy az Európa Tanács (ET) tagországainak igazságügyi tárcavezetői csütörtökön és pénteken Brüsszelben áttekintik, milyen mértékben hajtják végre az érintett országok a strasbourgi székhelyű igazságszolgáltatási fórum ítéleteit. A magyar állammal szemben 2013-ban még 1 millió 126 ezer euró, tavaly pedig már csak 750 ezer euró kártérítést ítéltek meg Strasbourgban.

A legnagyobb fizető 2013-ban Olaszország volt, 71 millió eurós kértérítési kötelezettséggel. Abban az évben Oroszországot még csak 4 millió euró kártérítési kötelezettséggel sújtották. 2014-ben a helyzet alaposan megfordult: Olaszország "mindössze" 29,5 millió erejéig "gyűjtött be" pénzügyi elmarasztalást, Oroszországra viszont 1880 millió eurós kártérítési kötelezettség zúdult.

Jogi szempontból nem kevésbé releváns mutató a függő ügyek száma, mármint az érintett ország részéről történő végrehajtás - és nem az ügy strasbourgi bírósági elintézése - szempontjából. Magyarország vonatkozásában 2013-ban 35, 2014-ben 37 ügy volt függőben. E tekintetben Oroszország és Törökország van ádáz "versenyben" az elsőségért. 2013-ban a törökök a maguk 188 függő ügyével még "vezettek" a 172 ilyen ügyet számláló Oroszország előtt, tavaly azonban már 187 függő ügyük volt az oroszoknak, és "csak" 168 a törököknek. Mögöttük Ukrajna következik, 2013-ban 127, 2014-ben 135 függő üggyel.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács 47 országot tömörítő - az Európai Unió intézményrendszerétől teljesen különálló - szervezet, amely elsősorban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok érvényesítése érdekében tevékenykedik. Bírósága, az EJEB olyan ügyekben járhat el, amelyekben a panaszos minden jogi lehetőséget kimerített a saját hazájában, és állítása szerint sérelmet szenvedett az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt valamelyik joga.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.