Kamatdöntés

Londoni elemzők: bizonytalan az MNB-kamatcsökkentések mértéke

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját befolyásoló, eltérő irányú hatások miatt egyelőre bizonytalan az MNB egyébként biztosra vehető újabb enyhítési ciklusának várható üteme.

2015.03.19 16:57MTI

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői csütörtöki előrejelzésükben az általános konszenzusnak megfelelően a monetáris tanács jövő keddi ülésére valószínűsítették az MNB új kamatcsökkentési ciklusának kezdetét. A ház szerint azonban jelentős a bizonytalanság az első - és ebből eredően a többi - kamatcsökkentés mértékével kapcsolatban.

A RBS elemzői szerint szólnak érvek a koncentrált enyhítési hullám mellett is. Ha ez valósul meg, a ház szerint három, egyenként 0,20 százalékpontos kamatcsökkentés lenne várható az MNB részéről.

A cég londoni elemzői azonban nagyobb esélyt adnak arra, hogy az MNB öt-hat kisebb, egyenként 0,10 százalékpontos kamatcsökkentéseket hajt végre.

A legutóbbi reálgazdasági adatok a várakozási sávok erős végén voltak, és a defláció is a konszenzusnál valamivel nagyobb mértékben enyhült a múlt hónapban.

Ezzel szemben azonban a monetáris enyhítés mellett szóló fő tényező a hazai alapszintű infláció. A szezonális kiigazítással, havi összevetésben számolt maginfláció a november-decemberi időszakban zéró volt, és bár februárban valamelyest élénkült, jelenleg éves összevetésben is csak 2,1 százalék, vagyis változatlanul messze jár az MNB 3 százalékos céljától - hangsúlyozzák az RBS londoni elemzői.

A ház szerint a fogyasztói árindex a következő hónapokban is felfelé tart majd, ám az inflációs gyorsulás várhatóan továbbra is messze elmarad attól az ütemtől, amely összeegyeztethető lenne a 3 százalékos cél középtávú elérésével.

Az infláció élénkülését ráadásul több tényező is hátráltatja. Az RBS londoni elemzői szerint erőteljes a földgázdíjak további csökkentésének esélye az olajárak tavalyi zuhanásának folyományaként. Ha ez bekövetkezik, annak erős közvetlen hatása lesz a teljes kosárra számolt inflációra.

Mindemellett lefelé ható tényezőként jelentkezik majd a teljes körű és a maginflációban egyaránt az is, hogy áprilistól jelentősen csökkennek a mobilszolgáltatókra vonatkozó nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjak.

Az RBS londoni elemzői szerint mindazonáltal a legfontosabb tényező az importált dezinfláció, amely globális jelenség lesz a továbbiakban is. Az euróövezetben várhatóan időbe telik, mire az eurójegybank (EKB) nemrég kezdett mennyiségi enyhítési ciklusa - és az euró ebből eredő gyengesége - érdemi hatást gyakorol az árakra, így továbbra is igen alacsony inflációval jellemzett európai környezettel kell számolni.

Ugyanilyen fontosságú tényező, hogy Kína változatlanul a dezinflációs nyomás globális kihatású exportőre. A kínai termelői infláció folyamatosan elmarad a várakozásoktól - a kínai termelői árindex éves összevetésben mínusz 4,8 százalék volt a múlt hónapban a mínusz 4,3 százalékot valószínűsítő konszenzus helyett -, így a kínai export ezután is a globális infláció felhajtóerőivel ellentétes irányban hat - jósolták csütörtöki előrejelzésükben az RBS londoni közgazdászai.

A cég szerint ehhez járulnak a változatlanul alacsony nyersanyagárak. Az RBS nyersanyagpiaci stratégáinak jelenlegi előrejelzése az, hogy a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti árfolyama a jelenlegi 55 dollár körüli szintről 42 dollárig zuhan tovább.

Mindezeket egybevetve a ház elemzői szerint erőteljesen megalapozott az a várakozás, hogy az MNB már a monetáris tanács jövő keddi ülésén hozzákezd a jelenleg 2,10 százalékos alapkamat további csökkentéséhez. A fő bizonytalansági tényező csak az egyszeri csökkentési lépések mértéke.

A nagyobb léptékű, 0,20 százalékpontos kezdeti csökkentés ésszerűsége abban lenne, hogy ez erősebben hatna a forintra, és így gyorsabban élénkíthetné az inflációt. Azonban a monetáris tanács óvatos retorikája, és annak puszta ténye, hogy az MNB milyen lassan szánja rá magát az enyhítés újrakezdésére - hiszen akár már decemberben is csökkenthette volna alapkamatát -, valamint az, hogy a legutóbbi enyhítési ciklus utolsó lépései is 0,10 százalékpontosak voltak, azt valószínűsíti inkább, hogy a jegybank ezúttal is 0,10 százalékpontos csökkentéssel kezd - jósolták az RBS elemzői.

A londoni elemzői közösségen belül van ennél agresszívabb MNB-kamatcsökkentési előrejelzés is.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést vár a keddi kamatdöntő ülésen. A ház előrejelzése szerint ezután a magyar jegybank egészen az 1,50 százalékpontos alapkamat elérésig folytatja az enyhítési ciklust, vagyis a Barclays összesen 0,60 százalékpontos kamatcsökkentéssel számol.

A cég londoni elemzői szerint az 1,50 százalékos alapkamat elérése után az MNB valószínűleg szünetet tart, de nem zárható ki később még további enyhítés, ha azt a gazdasági adatok alátámasztják. Ha a globális infláció nem lódul meg meredek ívben, a Barclays egészen 2017-ig nem számít az MNB alapkamatának emelésére.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szintén 0,20 százalékpontos kezdő csökkentést várnak a jövő hétre. A ház áprilisra is 0,20 százalékpontos, májusra vagy júniusra pedig egy végső, 0,10 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést vár, és így azzal számol, hogy az MNB az idei év közepéig 1,60 százalékra csökkenti alapkamatát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.