MNB

Januárban nőtt a fizetési mérleg többlete

Az Európai Unióból származó tőketranszfer januárban 241 millió euró volt, 528 millióval kevesebb a decemberi 769 milliónál.

2015.03.17 10:50MTI

Januárban 176 millió euróval, 546 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg többlete az előző havihoz hasonlítva, de az uniós támogatások beáramlásának havi ingadozása miatt az ország külfölddel szembeni finanszírozási képessége - a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege - 352 millió euróval alacsonyabb lett, mint decemberben.

Az Európai Unióból származó tőketranszfer januárban 241 millió euró volt, 528 millióval kevesebb a decemberi 769 milliónál - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett előzetes fizetési mérlegadataiból.

Az áruexport többlete 239 millió euróval, 816 millió euróra nőtt, miután az exportbevételek 104 millióval felülmúlták a decemberit, miközben az import 136 millióval csökkent. A szolgáltatások exporttöbblete 20 millió euróval meghaladta a decemberit, s bár szezonális okokból az idegenforgalmi aktívum 47 millióval mérséklődött, az egyéb szolgáltatások exporttöbblete 67 millió euróval nőtt.

A fizetési mérleg egyenlegének kedvezett, hogy a külföldiek befektetései után hazautalt jövedelmek 114 millió euróval elmaradtak a decemberitől, elsősorban a működőtőke befektetések után hazautalt profit 101 millió eurós csökkenése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.