Fuvarengedélyek

Piacvédelmi intézkedéseket sürgetnek a magyar fuvarozók

Azt is szeretnék, hogyha lennének további, viszonosságon felüli igények, akkor azokat csak adóköteles kontingenssel lehessen kielégíteni.

2015.03.13 16:26MTI

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) azt kéri a kormánytól, hogy az idei és a jövő évi magyar-ukrán fuvarengedélyek számát a jelenlegi felében határozza meg, ha lennének további, viszonosságon felüli igények, azokat csak adóköteles kontingenssel lehessen kielégíteni - közölte az érdekképviselet pénteken az MTI-vel.

Az MKFE tájékoztatasa szerint az egyesület levélben kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) illetékeseit, hogy március 17-18-án, az ukrán-magyar közúti közlekedési vegyes bizottság kijevi ülésén törekedjenek a két ország között cserélendő közlekedési engedélyek számát a valós fuvarpiaci igényekhez igazítani a viszonosság elvét figyelembe véve.

A közleményben az érdekképviselet kiemeli, hogy nemzetgazdasági érdek a magyar fuvarozókat versenyhátrányba juttató jelenlegi állapotok mielőbbi megváltoztatása, Ukrajna és Oroszország irányába az utóbbi két-három évben 12-15 százalékkal csökkent a magyarországi áruforgalom, az ukrán fuvarozók a nagyszámú engedély birtokában blokkolják a magyar fuvarozók piachoz jutási feltételeit.

Az MKFE a közleményébe foglalta, hogy az ukrán fuvarozók a zsugorodó piacon egyre nagyobb teret nyernek a számlálatlanul osztogatott magyar engedélyek birtokában.

Az érdekképviselet azt várja a magyar tárgyalódelegációtól, hogy a 2015. évre már átadott engedélyeken felül az év során további adómentes engedélyt Magyarország ne adjon az ukrán fuvarozóknak, úgynevezett harmadik országos engedélyt pedig adóköteles formában se kaphassanak a már eddig átadottakon felül az ukrán fuvarozók, a felhasznált és a fel nem használt engedélyekkel pedig Ukrajna számoljon el Magyarországgal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.