Fuvarozás

Könnyítéseket is tartalmaz az ekáer-törvény végrehajtási rendelete

A piaci igényeknek megfelelően számtalan könnyítést javasol az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerről (ekáer) szóló törvény végrehajtási rendeletének tervezete, ezek között szerepel, hogy a kockázati biztosíték számításának ideje 60 napról 45 napra rövidül.

2015.02.19 17:47MTI

A kormány honlapjára csütörtökön felkerült rendelettervezet máris véleményezhető - hívja fel a figyelmet a szaktárca. A tervezet szerint bővülnének a mentesülési szabályok is. Így például 200-ról 500 kilogrammra, illetve 250 ezer forintról 1 millió forintra emelné a gazdasági tárca a kockázatos élelmiszereknél a bejelentési kötelezettség határértékét.

A parlament pénteken szavaz az ekáer- törvény módosításáról, amelynek az a legfontosabb újdonsága, hogy a részletszabályok kikerülnek belőle, viszont ezek megállapítása a szakminiszter kötelezettsége lesz. Ezeket tartalmazza a végrehajtási rendelet tervezete.

A jogszabály szerint az Európai Unió más tagállamából Magyarországra, akár innen külföldre, továbbá belföldön belül is csak ekáer számmal lehet fuvarozni útdíjköteles - 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű - járművel.

A ekáer számot az exportáló feladónak, import terméknél a magyar címzettnek, belföldi fuvarozásnál pedig szintén a feladónak kell megkérnie.

A számhoz az ügyfélkapun történő regisztrációval megszerzett felhasználónévvel és jelszóval lehet hozzájutni. Minden szám egy fuvart takar.

A tervezet mentesíti a ekáer-szám megkérése alól a 20 kilométeren belüli szállítást. Ehhez egy évre szóló egyedi mentesítést kell kérni, amelyet a lejáratát megelőzően, legfeljebb 90 nappal lehet meghosszabbítatni.

A rendelet tervezete meghatározza a kockázatos termékek fuvarozásának feltételeként támasztott, kockázati biztosíték nyújtásának részletszabályait is. A biztosítéknak folyamatosan el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban szállított kockázatos termékek együttes, áfa-nélkül számított ellenértékének a 15 százalékát.

A tervezet nagyobb része - a törvénymódosítással együtt - március elsején lép hatályba, leszámítva a biztosítékadási szabályokat, amelyeket március 11-től kell alkalmazni. Néhány - a szám kiadásához kapcsolódó, informatikai fejlesztést igénylő - szabály hatályba lépésének ideje viszont csak április 1.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.