Orosz embargó

Oroszország Magyarország esetében is mérsékelné az élelmiszerembargót

Korábban Moszkvában bejelentették: Magyarország és Görögország kérte Oroszországot, hogy szüntessék meg az embargót velük szemben.

2015.03.11 18:27MTI

Az orosz mezőgazdasági minisztérium néhány EU-tagország, így Magyarország esetében is keresi az élelmiszerembargó mérséklésének a lehetőségét - mondta az orosz mezőgazdasági tárca vezetője.

Nyikolaj Fjodorov úgy fogalmazott, hogy "intenzíven keressük annak a lehetőségét, hogy az Európai Unió néhány országa, Magyarország, Ciprus és Görögország kérésére miként lehetne liberalizálni termékeik bejutását az orosz piacra".

Az orosz miniszter rámutatott arra, hogy mivel a három ország az EU tagja, Oroszország nem szeretne nehézségeket okozni kapcsolataikban Brüsszellel.

Az orosz szakminiszter részleteket nem tárt fel, ugyanakkor azt mondta, hogy "intenzíven keressük a megoldást, amit lehet hogy meg is találunk, két-három lehetőség merült fel, amelyek közel állnak a megvalósítás lehetőségéhez". Végleges döntés azonban még nincs - tette hozzá.

Március 3-án a Milánóban tartózkodó Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette: Magyarország és Görögország arra kérte Oroszországot, hogy szüntesse meg az embargót.

Ezzel kapcsolatban az orosz illetékes hangsúlyozta, hogy "olyan megoldást kell találni, ami nem mond ellent a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak".

"Olyan megoldást kell találni, amely lehetővé tenné, hogy ezeknek az országoknak a cégei kölcsön nyersanyag feldolgozásával (...) bejuthassanak az orosz piacra. Most keressük ezeket a megoldásokat. Ennek kidolgozására szóbeli felkérés már van, írásban egyelőre még nem láttam" - mondta március elején az orosz miniszter.

Oroszország egyebek között az európai uniós tagországokkal szemben tavaly augusztusban rendelt el élelmiszer-embargót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.