Érezhető lesz

S&P: csökken az idén a globális hitelkereslet

Érezhetően csökken az idén a világ államadósainak hitelkereslete, elsősorban árfolyamhatások, valamint a legnagyobb ipari gazdaságok hiteligényének visszaesése miatt.

2015.03.05 19:53MTI

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő prognózisa szerint a cég által szuverén adósosztályzattal ellátott 129 ország 2015 egészében bruttó 6700 milliárd dollárnak megfelelő értékű új, hosszú lejáratú hitelt vesz fel kereskedelmi forrásokból, 5,7 százalékkal - 404 milliárd dollárral - kevesebbet, mint tavaly.

Az S&P elemzői szerint az idén is az Egyesült Államok és Japán lesz a legnagyobb szuverén hitelfelvevő: ez a két ország a prognosztizált bruttó összeg 56 százalékát veszi fel.

Ugyanakkor az amerikai és a japán szuverén hitelkereslet várhatóan 4, illetve 5 százalékkal csökken az idén.

A dollárban számolt új szuverén hitelfelvétel értéke a Standard & Poor's előrejelzése szerint az euróövezetben 20 százalékkal - 224 milliárd dollárral - zuhan az idén. A hitelminősítő londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ennek legnagyobb részét a kétoldalú árfolyam-dinamika adja, az S&P jelenlegi prognózisa szerint ugyanis az euró az idén 16 százalékkal gyengül a dollárhoz képest.

A 2015 egészére várt globális bruttó szuverén hitelfelvétel hozzávetőleg kétharmada, 4500 milliárd dollár a lejáró hosszú távú kötelezettségek refinanszírozását szolgálja, így a nettó új hiteligény várhatóan 2200 milliárd dollár lesz; ez az S&P által adósosztályzattal ellátott 129 ország összesített hazai össztermékének 2,9 százaléka - áll a cég csütörtöki londoni előrejelzésében.

A Standard & Poor's számításai szerint mindezek alapján a kereskedelmi forrásokból felvett globális bruttó szuverén hitelállomány 2015 végéig 1,7 százalékkal 44 300 milliárd dollárnak megfelelő szintre emelkedik.

A ház becslése alapján e kötelezettségállományból 12 százalékkal részesülnek a lehetséges legjobb, "AAA" besorolással nyilvántartott szuverén adósok. Az ennél egy fokkal gyengébb, de még mindig igen magas, "AA" besorolású adósokra jut a legnagyobb rész, 67 százalék, tekintettel arra, hogy a két legnagyobb hitelfelvevő, vagyis az Egyesült Államok és Japán is ebben a sávban van az S&P listáján.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a nem befektetési ajánlású "BB" osztályzati sávba sorolt államadósokra - ebbe a kategóriába tartozik az S&P nyilvántartásában Magyarország is -, illetve az ennél gyengébb osztályzatú szuverén adósokra 4,8 százalék jut az idei évre várt globális bruttó államadósság-tömegből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.