Elszámolások

Kapitális félreértések terjednek az autóhitelesek sorsáról

A bankoknál 144 milliárd forintnyi devizaalapú gépjármű-hitel volt év végén, a szerződésszám pedig 109 ezerre rúgott.

2015.03.05 09:56ma.hu

Sok a félreértés az autóhitelek és lízingkonstrukciók elszámolásával kapcsolatban. Az ügyfelek egy része például nincs tisztában azzal, hogy bár a forintosítás nem vonatkozik ezekre, az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések érvénytelenítése miatti elszámolásokban ők is részesülnek - írja a portfolio.hu.

A bankoknál 144 milliárd forintnyi devizaalapú gépjármű-hitel volt év végén, a szerződésszám pedig 109 ezerre rúgott. Ebben azonban nincsenek benne a pénzügyi vállalkozásoknál, leginkább lízingcégeknél lévő (hitel vagy lízing) konstrukciók, amelyeknek az állománya a fentieknél még nagyobb. A Magyar Lízíngszövetség közel 300 milliárd forintos tartozásállományról és 250 ezer szerződésről beszél.

Sokan félreértik, de a jogszabályok egyértelműen meghatározzák, hogy más, fedezetlen fogyasztási hitelekhez (pl. személyi kölcsön, áruhitel) hasonlóan •
az elszámolás IGEN,
• a forintosítás viszont NEM

vonatkozik ezekre a hitelekre. Utóbbi miatt természetesen a tartozás összeg és a törlesztőrészlet (bizonyos szerződésfajtáknál a futamidő) a piaci árfolyam függvényében változhat továbbra is. A Magyar Lízingszövetség az javasolja az ügyfeleknek, hogy tájékozódjanak az adott finanszírozó cég, sok esetben lízingtársaság honlapjáról az "Elszámolási és forintosítási információk" címszó alatt, mert ott minden fontos tudnivaló megtalálható.

A Magyar Lízingszövetség az MTI-nek küldött közleményében arra is rámutatott, hogy: akiknek lezárt szerződése van, azoknak az elszámolásról szóló levél kézhezvétele után nyilatkozniuk kell arról, hogy banki átutalással, postai úton vagy készpénzben - pénztári kifizetéssel - kérik a nekik járó összeget,

Ha az ügyfél banki átutalást kér, akkor a finanszírozó cég az ügyfél nyilatkozatának beérkezése után 15 napon belül elindítja az utalást, a másik két esetben a finanszírozó társaság a lehető leghamarabb intézkedik a kifizetésről. Érdemes a nyilatkozatot minél hamarabb visszaküldeni, mert annál hamarabb jutnak a kérdéses összeghez az ügyfelek.

Azok is a finanszírozó cégtől kapják meg az elszámolásról szóló levelet, akiknek a tartozása időközben valamilyen ok miatt egy követeléskezelő céghez került. Fontos ugyanakkor, hogy itt is csak azok érintettek, akik szerződése 2009. július 26-a után szűnt meg. Ezt követően a szóban forgó ügyfelekkel nem a járművet eredetileg finanszírozó cég - például lízingtársaság vagy bank -, hanem a követeléskezelő cég számol majd el - a visszajáró összeggel pedig csökken a követeléskezelőnél lévő tartozás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.