Idegenvezetők világnapja

MISZ: a magyar idegenvezetők felkészültsége kiemelkedő

Összesen több mint 10 ezer embernek van idegenvezetői igazolványa Magyarországon.

2015.02.19 14:30MTI

A magyar idegenvezetők szakmai felkészültsége világszinten is kiemelkedő - mondta a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) elnöke az MTI-nek az idegenvezetők világnapja alkalmából.

Bálint Zoltán elmondta, hogy összesen több mint 10 ezer embernek van idegenvezetői igazolványa Magyarországon.

A megoldandó feladatok közé sorolta a turistabuszok fővárosi parkolását, és a jogosulatlan idegenvezetést. A buszos turistacsoportok azért választják Budapest helyett Prágát, mert a belvárosi nevezetességek környékén megszűntek a parkolóhelyek.

Elmondta: évek óta szeretnék elérni, hogy minimum tarifát állapítsanak meg az idegenvezetőknek is.

Többször kérték a tárcától azt is, hogy az idegenvezetői igazolvánnyal ingyenesen látogathatóak legyenek a múzeumok, mivel ez a szakmai felkészüléshez nélkülözhetetlen lenne - tette hozzá.

Szeretnék a SZÉP-kártyák idegenvezetésre történő felhasználásának népszerűsítésében a minisztérium és a Magyar Turizmus (MT) Zrt. segítségét kérni. Fontosnak nevezte olyan pályázatok kiírását is, amelyen indulhat a szövetség is.

Az idegenvezetők világnapján, február 19-22 között országszerte számos programmal várják az érdeklődőket.

1985-ben az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján született a gondolat, hogy február utolsó vasárnapja legyen az idegenvezetők világnapja, amelyen az idegenvezetők ne csak külföldi vendégeiknek, hanem a hazai közönségnek is tartsanak ingyenes vezetéseket, hogy felkeltsék a városvezetők, a média, a helyi lakosság figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára.

1990-ben a világ 15 országának részvételével rendezték meg először a világnapot. Idővel az esemény többnapos programmá nőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.