Több mint félmilliárd forintból

Folytatódik a dégi Festetics-kastély parkrekonstrukciója

Újabb két ütemmel, mintegy 540 millió forintból folytatódik Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjének, a dégi Festetics-kastély történeti parkjának helyreállítása.

2015.02.07 02:30MTI

A csütörtöki projektnyitó rendezvényen Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: a kastély és parkja olyan érzést sugallt az egykori tulajdonosok számára, hogy csodálatos világ veszi körül őket. A felújítást követően nem egy szűk család, hanem évente több tízezer látogató számára okoz majd örömet a dégi kastély parkja - tette hozzá.

Puskás Imre hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Kastélyprogramnak célja az értékek megőrzése mellett sok embernek kikapcsolódást nyújtani. Megjegyezte, hogy a program révén Fejér megyében sok kastély újul meg és azokat aztán egységként kell kezelni, illetve "eladni".

Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke kiemelte: fantasztikus eredményeket hozott a parkrekonstrukció első üteme, de sok fejlesztenivaló van még. Úgy vélte, hogy az angolkert már ebben az állapotában is vonzó turisztikai célpont lehet.

Jelezte, hogy a dégi kastély is része a Nemzeti Kastélyprogramnak, amelynek első ütemében elindítják a komplexum felújítását. Szerinte a fejlesztéseket követően az egész térség hiánypótló nagy turisztikai attrakciója lesz a Festetics-kastély, amely egyszerre szolgálhat kulturális színtérként, esküvői helyszínként és a konferenciaturizmus reprezentatív helyszíneként.

illusztráció: freedigitalphotos.net/artur84

A projekt sajtóanyaga szerint a 2015 őszére elkészülő munkák az eredetileg 300 hektár kiterjedésű történeti kastélypark teljes rekonstrukciójának első nagy lépését és egyúttal a legnagyobb volumenű kerthelyreállítást jelentik hazánkban a II. világháború óta. Ennek keretében eredeti, XIX. századi formájában újul meg az óriási történeti kert.

A rekonstrukció második ütemében sor kerül a csaknem másfél kilométer hosszú, 11,3 hektár területű, alsó és felső Szerpentin-tó kikotrására (127.000 köbméter hordalék halmozódott fel benne az elmúlt években), a partvonal helyreállítására, az áradásokat meggátoló csatornarendszer rendezésére. A felújítás részeként megújul a tó parti sávjának értékes növényegyedekben gazdag zöldfelülete is.

A harmadik ütem - kapcsolódva a Szerpentin-tó rekonstrukciójához - magában foglalja a Festetics-sírdomb körüli tó és a déli árapasztó-csatorna teljes kikotrását, a sírdomb fölötti vízkormányzó műtárgy, valamint a sírdomb körüli tavon és a Kislángi árapasztó-csatornán átvezető gyalogoshidak rekonstrukcióját.

A projektek részeként megújul az érintett vízfelületek gyepes parti sávja, valamint a Szerpentin-tó északnyugati oldalán a sírdombig vezető sétaút is. A beruházás során tájékoztató és növényismertető jeltáblák, digitális látványterv, kiadványok készülnek, valamint ismeretterjesztő filmmel, interaktív kiállítási makettel bővül a kastélyban található kiállítás.

A parkfelújítás első üteme tavaly júliusban fejeződött be: 249 millió forintból a mintegy 1,8 kilométer hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki.

Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető, faszerkezetű gyalogoshíd, valamint további négy híd is. Több száz fát és több ezer cserjét ültettek el, emellett több kilométernyi sétány újult meg.

A dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. Az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezője nem ismert, de a kastély alkotójának, Pollack Mihálynak a neve is felmerülhet, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott.

Az építéskor a faluba vezető országutat kiegyenesítették, így a kastély bejárata már 14 kilométerről látszott. Az épületből és a park különböző pontjairól feltáruló panorámát gondosan megtervezték: a tisztások és nyiladékok a parkban és a településen található nevezetes épületekig vezetik a tekintetet: a kastéllyal szemközti szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára.

A park falu felőli részén állt a konyhakert, amelyben klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet. A családtagok a park legtávolabbi sarkában, egy kisebb tó szigeteként emelt sírdombon temetkeztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.