Frank

Horvát közgazdász: a magyar modell Horvátország számára is elfogadható volna

Horvátországban is vonzó az a modell, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában már korábban bevezetett, hogy megmentse a svájci frank alapú hiteleseket a teljes csődtől.

2015.01.18 04:30MTI

A magyarországihoz hasonló modell, amelyben a bankok forintosították a devizahiteleket, Horvátország számára is elfogadható volna - nyilatkozta Goran Alaksic közgazdász a Jutarnji List horvát napilapnak.

Alaksic elmondása szerint Horvátországban is vonzó az a modell, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában már korábban bevezetett, hogy megmentse a svájci frank alapú hiteleseket a teljes csődtől. Szerinte egy hasonló intézkedés Horvátország számára is elfogadható volna.

Más közgazdászok viszont úgy fogalmaznak, hogy "egy dolog kívánni valamit, és egy másik dolog a valóság".

Damir Novotni közgazdász szerint, amennyiben Horvátország átvenné a magyar modellt és beavatkozna a devizaárfolyamba, akkor az az európai pénzügyi piactól való elszigeteltségét vonná maga után.

A közgazdász arra is figyelmeztet, hogy Budapest politikája miatt több külföldi bank is kivonul a magyarországi piacról.

Horvátországban 60 ezer állampolgárnak van svájci frank alapú hitele 3 millió euró értékben. Ennek 92 százaléka lakáshitel. Az aktuális devizaárfolyam szerint a frank árfolyama elérte a 7,538 kunát, ami 18 százalékkal több, mint két nappal ezelőtt - írta alap.

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, a lépés hatására pedig a kuna jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.