Devizapiac

A német gazdaságot élénkíti a frank árfolyamküszöbének eltörlése

A svájci jegybank (SNB) váratlan döntése "rendkívüli gazdaságélénkítő program" Németország számára a német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) vezető közgazdásza szerint.

2015.01.16 15:21MTI

Alexander Schumann a DIHK honlapján pénteken közölt gyorselemzésében kiemelte, hogy a frank hatalmas mértékű erősödését kiváltó jegybanki lépés élénkíti a német turizmust, az ipart, és további svájci tőkét vonzhat az országba.

Az árfolyamvédelmi küszöb eltörlése sokak számára megfizethetetlenné teszi a svájci téli üdülést, amiből elsősorban a német és az osztrák síparadicsomok húzhatnak hasznot - állapította meg a kamarai elemző.

Ugyanakkor a svájci fogyasztók és vállalatok jóval olcsóbban juthatnak hozzá az euróövezetben gyártott termékekhez, ami erősítheti a német ipar pozícióit, mert a svájciak körében igen népszerűek a német autók, és Svájc fejlett ipari ország, amelynek sok termelő berendezésre van szüksége, így a német gépipar is profitálhat az SNB intézkedéséből - tette hozzá Alexander Schumann.

A DIHK vezető közgazdásza szerint Németország vonzóbb befektetési, beruházási célpont is lehet a svájci cégek számára, hiszen érdemes lehet termelőkapacitást telepíteni a költségeket tekintve a hazai terepnél előnyösebbé váló euróövezetbe. A közös pénzt használó uniós országok övezetében pedig erős érv Németország mellett a földrajzi közelség, és az, hogy nincsenek nyelvi és kulturális korlátok - hangsúlyozta Schumann, rámutatva, hogy Svájc már tavaly is a második helyen állt a külföldi befektetők rangsorában, az Egyesült Államok után, megelőzve Kínát és Nagy-Britanniát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.