Új helyzet

Adatfrissítésre kéri tagjait a HORIZONT Magánnyugdíjpénztár

Az új helyzetben ugyanis rendkívül fontos, hogy a pénztár tájékoztatni tudja a tagokat a teendőkről, a változásokról, valamint a januártól meghatározásra kerülő tagdíj mértékéről és annak befizetésének módjáról.

2014.12.16 14:53MTI

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, a jövő évi büdzsét megalapozó törvény miatt a pénztáraknak és a tagoknak is az az érdeke, hogy elérjék egymást - jegyzik meg. Ehhez pedig számos esetben a pénztártagok elérhetőségeinek frissítése szükséges, mivel klasszikusan a pénztár a munkáltatókkal volt kapcsolatban, így sok ügyfél tekintetében a magánnyugdíjpénztárak adatbázisa elavult.

A törvény a pénztári szolgáltatásokat az önkéntessé vált magánnyugdíj-pénztári rendszerben újraszabályozza, és pénztárak fennmaradását a tagok tagdíjfizetéséhez köti - idézi fel a HORIZONT.

A magánnyugdíjpénztárak működésére a jövőben a tagdíj 2,5 százalékát fordíthatják, és a működőképesség feltétele az lesz, hogy a tagok legalább 70 százaléka fizessen tagdíjat. (Megszűnne ugyanis az a szervezet, amelynél egy fél év átlagában két hónapon keresztül 70 százalék alá csökken a fizetők aránya.)

A törvény kihirdetését követően a pénztáraknak meg kell határozniuk az éves tagdíjat, valószínűleg még az év végén, vagy a 2015-ös év elején, a HORIZONT december 30.-án határozza meg.

A HORIZONT elkötelezett amellett, hogy fennmaradjon, ugyanakkor úgy véli a törvényben meghatározott, működési költségekre fordítható 2,5 százalék tagdíj behatárolja lehetőségeiket, mivel a több tízezer forintos havi tagdíjat kellene előírniuk, ha kizárólag a tagdíjból elvonható működési költségre kellene támaszkodniuk. Így egy alacsonyabb havi tagdíj mellett, jelentős részben a tagok, alapítványok és egyéb intézmények támogatásából működtetik a pénztárat.

A magánnyugdíjpénztár úgy véli, hogy az újonnan elfogadott, költségvetést megalapozó törvény helyett a magánnyugdíjpénztárak önkéntes pénztárakba olvadása jobban segíthetné a pénztártagok vagyonának nyugdíjukig való biztonságos megőrzését.

Nem racionális 60 ezer emberért fenntartani egy magánnyugdíj-pénztári szabályozást, ezért a vagyon kezelését olyan szervezeteknek kell átadni, ahol nagyobb az ügyfélszám (1 millió feletti) és kevésbé sérülékeny szervezet; ez az önkéntes pénztári rendszer - fejtette ki a HORIZONT Magánnyugdíjpénztár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.