BÉT

Dupla forgalom mellett esett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma több mint duplája volt az előző hetinek, a vezető részvények közül egy stagnált, háromnak pedig esett az árfolyama, a BUX is csökkent.

2014.12.14 14:12MTI
Fotó: archív

A BÉT részvényszekciójának forgalma 41,2 milliárd forint volt az előző heti 19,6 milliárd után.

A BUX 2,44 százalékkal esett egy hét alatt, pénteken 17 318,45 ponton zárt.

Hétfőn a részvénypiac forgalma 2,7 milliárd forint volt, a héten ezen a napon volt legalacsonyabb forgalom. A vezető részvények ára - a Richter kivételével - nem változott a pénteki záráshoz képest, de a gyógyszerpapír is csak 5 forinttal emelkedett.

Kedden negatív hangulat és eladói nyomás uralkodott a nemzetközi piacokon, ami nem kímélte a magyar papírokat sem. A BÉT-en a vezető részvények mindegyike - 0,6 és 1,1 százalék között - gyengült. A forgalom viszont duplája volt az előző napinak.

Szerdán a BUX index minimálisan emelkedett. Az OTP esetében - különösebb hír nélkül - a vevők domináltak, miután voltak külföldi portfólióvevők is a papírra. A Molt a csökkenő olajár hatására adták, így 1,32 százalékos mínuszban zárt. A Richternél továbbra is a sajátrészvény-vásárlások támasztották az árat.

Csütörtökön már 7,6 milliárd forintra nőtt a forgalom. A Mol volt a "nehezék", a papír árfolyama a csökkenő olajár miatt esett. Az oroszországi kitettsége miatt a Richter-részvények is jelentősebb mínuszban zártak.

Pénteken az utóbbi időben mértekhez képest erős - 18,3 milliárdos - forgalom mellett, az európai tőzsdékhez mérve kevésbé esett a BUX. A Mol és a Richter a csütörtökivel azonos okok miatt esett. Az OTP-nek hiába volt nagy a forgalma, az eladók határozták meg az árát.

A héten a vezető részvények közül az OTP stagnált, pénteken 4080 forinton - az előző péntekivel azonos - árfolyamon zárt.

A Mol 5,34 százalékkal csökkent a héten, pénteken 11 530 forinton fejezte be a kereskedést.

A Magyar Telekom papírjai 1,69 százalékkal alacsonyabb árfolyamon zárták a hetet, mint az előzőt, pénteken a részvény 348 forintot ért.

A Richter 2,71 százalékkal csökkent, pénteken 3765 forinton zárt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1,25 százalékkal esett a héten, 1456,92 pontot ért el pénteken.

A CIB Bank szakértőinek előrejelzése szerint a december 15-ével kezdődő hétre nem maradt lényeges hazai adatkibocsátás. A figyelem középponjában a megszokottnál egy héttel korábban - az általános decemberi menetrend szerint a hónap harmadik hetében - sorra kerülő jegybanki kamatdöntés lesz a figyelem középpontjában. A piaci konszenzus alapján és a CIB várakozásai szerint is, az alapkamat változatlan szinten - 2,10 százalékon - maradhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.