150. évforduló

17 millió forint gyűlt össze az értéktőzsde jótékonysági árverésén

A fővárosi értéktőzsde a világ egyik legrégebben működő tőzsdéi közé tartozik, 19. századi megalapításával megelőzte Svájcot és Tokiót is.

2014.06.18 06:28MTI
Fotó: MTI, Marjai János

Mintegy 17 millió forint gyűlt össze a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedd esti budapesti jótékonysági árverésén, amelyen a tőzsde 1990-es alapító okirata kelt el a legmagasabb áron, 3,2 millió forintért. Az aukcióra az államfő és a miniszterelnök is ajánlott fel tárgyakat, a bevétellel a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó oktatási szervezetek támogatják.

A fővárosi tőzsde megalakulásának 150 évfordulója alkalmából megrendezett esten Szécsényi Bálint, a BÉT alelnöke felidézte: Pesten 1864-ben kezdte meg működését az értéktőzsde, amely 150 éves története alatt a hazai tőkepiac egyik meghatározó intézményévé és a magyar gazdaságtörténet elkerülhetetlen részévé vált. A másfél évszázados időszakban gyakran fellendülések és megtorpanások váltották egymást a tőzsde történetében - tette hozzá.

Az alelnök hangsúlyozta: a jótékonysági aukció teljes bevételével a hazai pénzügyi kultúra fejlesztését célzó oktatást - a Pénziránytű Alapítványt, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Befektetések és Vállalati Pénzügyi Tanszék Alapítványát - támogatják. Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója hangsúlyozta: a fővárosi értéktőzsde a világ egyik legrégebben működő tőzsdéi közé tartozik, 19. századi megalapításával megelőzte Svájcot és Tokiót is. A jótékonysági aukción szereplő 26 tétel kikiáltási ára egységesen 10 ezer forint volt.

Az árverésen a közjogi méltóságoknak, a magyar tőkepiac illusztris szereplőinek, a tőzsde volt és jelenlegi elnökeinek, alelnökeinek felajánlásából, valamint André Kostolany, a BÉT örökös tiszteletbeli elnökénekének hagyatékából származó relikviákra licitálhattak az érdeklődők. A tételek közül az Áder János köztársasági elnök által felajánlott és dedikált emléklap 280 ezer forintért, míg az Orbán Viktor miniszterelnök által felajánlott töltőtoll 750 ezer forintért kelt el. A Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök által felajánlott és dedikált fotómontázs 400 ezer forintért talált gazdára. A legnagyobb licitemelkedés mellett, 3,2 millió forintnál ütötték le a BÉT 1990-es alapító okiratát, amelyet Katona Zsolt vezérigazgató ajánlott fel az eseményre. Nagy érdeklődés övezte Zádor Istvánnak, a korabeli értéktőzsde életét megörökítő két tusrajzát is, amelyek végül 1,7 és 1,6 millió forintért találtak gazdára.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.