Fed

Kamatdöntő ülések és inflációs adatok várhatók a következő héten

A következő héten tartja az év utolsó kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a japán központi bank (BoJ) is, emellett az európai és az amerikai inflációs számok lehetnek a legfontosabb makrogazdasági adatok.

2014.12.14 00:30MTI
Fotó: archív

Hétfőn az amerikai ipari és feldolgozóipar termelés novemberi alakulása lesz fontos a befektetők szempontjából. Kora reggel nagyobb szerepet kaphat a vasárnapi japán választások kiértékelése, amely jelentős befolyással lehet a tokiói részvénypiacra. A japán választásokon minden jel szerint nem lesz meglepetés, hatalmon marad Abe Sindzó japán miniszterelnök. Az egyetlen kérdés, hogy a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) tud-e kétharmados többséget szerezni.

Kedden a Markit Economics piackutató intézet közzéteszi decemberi német, francia és eurózónás feldolgozóipari valamint szolgáltató szektori beszerzésimenedzser-indexét (BMI). A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet közben frissíti a németországi gazdasági kilátások megítélését tükröző hangulatindexét.

A nagy-britanniai jegybank, a Bank of England délelőtt beszámol legújabb banki stressztesztjének eredményéről. Délután az Egyesült Államokban a kereskedelmi minisztérium adatokat ad ki a novemberben elfogadott építési engedélyek és az újonnan épült lakások számáról.

Szerdán a novemberi japán külkereskedelmi adattal kezdődik a nap, a nagy-britanniai októberi munkanélküliségi jelentéssel folytatódik, de ezeknél sokkal fontosabb lesz az Európai Unióban és az Egyesült Államokban novemberben mért infláció. Este a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) lezárja kétnapos, 2014-ben utolsó kamatdöntő ülését. A Fed alapkamata a piaci elemzők szerint biztosan nem változik, de a FOMC esetleg pontosabb jelzést ad, hogy 2015-ben mikor lehet kamatemelés.

Csütörtökön a müncheni ifo gazdaságkutató intézet adja ki decemberi németországi gazdasági hangulatindexét. Emellett a nagy-britanniai novemberei kiskereskedelmi forgalom, az amerikai decemberi szolgáltató szektori BMI és a Conference Board gazdaságkutató intézet amerikai novemberi fogyasztói bizalmi mutatójára lehet számítani.

Pénteken tanácskozik a japán jegybank. A BoJ októberben nagyobb monetáris lazítás mellett döntött, novemberben nem volt változás, de a pénteki ülésről még nem lehet tudni mi várható. A jegybank stratégiája függ attól, hogy Abe Sindzó milyen politikai célkitűzéseket jelent be a választások után.

Pénteken jelenik meg az eurózóna októberi folyó fizetési mérlegének statisztikája és a GfK gazdaságkutató intézet 2015. januárra vonatkozó, előremutató német hangulatindexe is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.