Eseménydús jövőhét

Kamatdöntő ülések és átlagos mennyiségű makrogazdasági adat várható

A vállalati negyedéves jelentések időszakának lecsengésével és a karácsonyi bevásárló szezon előtt átlagos mennyiségű makrogazdasági adatra, valamint az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England (BoE) kamatdöntő ülésére lehet számítani jövő héten.

2014.11.29 14:09MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

Hétfőn a dél-koreai export, import és kereskedelmi mérleg novemberi alakulásáról érkeznek adatok, amelyeket a kínai novemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) követ. Európában szintén a BMI statisztikák dominálnak, a Markit Economics piackutató teszi közzé a novemberre vonatkozó végleges feldolgozóipari számait.

Az olasz bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedéves végleges adata is hétfőn jelenik meg, akárcsak az amerikai Institute for Supply Management (ISM) feldolgozóipari BMI-je.

Kedden kevés fontos makrogazdasági adat lesz. A dél-koreai novemberi infláció az ázsiai részvényárfolyamok miatt lényegesebb, Európában az eurózónás termelői árak októberi változása hathat valamelyest a tőzsdékre. Szerdán ismét a BMI adatok kerülnek a középpontba, Kínában, az eurózónában és Amerikában is új számok jelennek meg a szolgáltató szektor teljesítményének alakulásáról.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán adja ki az októberi eurózónás kiskereskedelmi forgalom számait. Amerikában pedig megjelenik az ADP adatszolgáltató novemberi foglalkoztatási jelentése és este az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve belföldi gazdasági helyzetet elemző úgynevezett "Bézs könyve".

Az amerikai munkanélküli segélyigényléseket leszámítva a csütörtöki nap a kamatdöntő ülésekről szól. Az EKB és a BoE is ekkor dönt irányadó kamatának esetleges módosításáról. A piaci elemzők jelenleg nem várnak változást, az EKB 0,05 százalékon, a BoE 0,5 százalékon hagyhatja alapkamatát.

Az ettől való eltérés komoly meglepetésnek számítana. Pénteken az Egyesült Államokban és Németországban is új számok jelennek meg a gyáripari megrendelések változásáról. Amerikában ezt kiegészíti a novemberi kormányzati foglalkoztatottsági jelentés és az októberi külkereskedelmi mérleg adata. Az Eurostat a harmadik negyedéves euróövezeti GDP második, pontosított becslését adja ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.