Szilárd makrogazdasági alapok

Félúton a lengyelek

Lengyelország már nem fejlődő, de még nem is fejlett gazdaság. Akár mi is bejárhattuk volna ezt az utat?

2014.04.08 14:35MTI

Lengyelország jelenleg a fejlődő és a fejlett országok közötti átmeneti szakaszban tart - közölte kedden a PAP hírügynökséggel Wojciech Kowalczyk pénzügyminiszter-helyettes.

"Már nem vagyunk fejlődő ország, de még nem tarthatunk igényt a fejlett országnak kijáró státuszra sem. Egyértelmű, hogy a kettő közötti átmeneti szakaszban tartunk" - mondta a pénzügyminiszter-helyettes. Lengyelország "sem nem Egyesült Államok, sem nem Németország" - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy ugyanakkor joggal hasonlíthatja magát Spanyolországhoz vagy Portugáliához. Annál is inkább, mivel az államadósság mértéke és a GDP-arányos költségvetés tekintetében sokkal jobban állunk.

A probléma az - hangsúlyozta -, hogy nincs a fejlődő és a fejlett fázis közötti átmeneti szakaszra használatos külön gazdasági kategória, így a befektetési alapok kezelőinek minden országot vagy az egyik, vagy a másik kategóriába kell besorolniuk.

Lengyelország ugyan nem tekinthető "befektetési menedéknek", de így is nagy megbecsülésnek örvend a befektetők körében - még az ukrajnai helyzet miatt kialakult regionális feszültség közepette is. "A befektetők nagyra értékelik a stabil adósbesorolást és a szilárd makrogazdasági alapokat" - mutatott rá Wojciech Kowalczyk.

Európai viszonylatban meglehetősen magas növekedési ütemet tud Lengyelország felmutatni, az egyik legnagyobb haszonélvezője az európai támogatási alapoknak és stabil politikai környezettel büszkélkedhet. Mindezek együtt nagyban kedveznek Lengyelország megítélésének a befektetők körében - mutatott rá Wojciech Kowalczyk lengyel pénzügyminiszter-helyettes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.