Eltelt 25 év

Lengyel és magyar út a rendszerváltástól mostanáig

A magyarok alig negyede véli pozitívnak a mögöttünk álló két és fél évtizedet. Lesújtó kép.

2014.03.18 14:45MTI

A CEORG (Central European Opinion Research Group) közvélemény-kutató intézet tagszervezetei által készített felmérésből kiderült, hogy a lengyelek 71 százaléka véli úgy, hogy az 1989-es rendszerváltás pozitív eredménnyel járt. Csehországban ezt a véleményt a megkérdezettek 63 százaléka, míg Szlovákiában 56 százaléka osztja. Magyarországon a rendszerváltás pozitív hatásáról a megkérdezettek 48 százaléka van meggyőződve.

A lengyelek 39 százaléka válaszolta azt, hogy a rendszerváltás "határozottan kifizetődött". Csehországban a legnagyobb csoportot (38 százalék) azok alkotják, akik szerint a rendszerváltás "inkább pozitív" eredménnyel járt. A "határozottan kifizetődött" álláspontot csak a megkérdezettek 25 százaléka osztotta. Szlovákiában ezt a nézetet a megkérdezettek 19 százaléka, Magyarországon pedig 12 százaléka vallotta.

Az 1989 utáni időszakot értékelve szintén a lengyelek a legoptimistábbak. A lengyelek 45 százaléka véli úgy, hogy ez az időszak pozitív volt, 27 százalék szerint egyenlő arányban volt pozitívum és negatívum is, míg 15 százalék szerint a negatívum van többségben.

Csehországban az emberek 37 százaléka véli úgy, hogy az elmúlt 25 év inkább kedvező volt, ellenkező véleményt a megkérdezettek 29 százaléka fogalmazott meg, 30 százalék szerint a pozitívumok és a negatívumok egyensúlyban vannak.

Magyarországon és Szlovákiában egyaránt 27 százalékot tesz ki azok aránya, akik inkább pozitívan ítélik meg a rendszerváltás utáni időszakot. Negatív véleményt erről az időről a magyarok 42 százaléka, és a szlovákok 35 százaléka fogalmazott meg. Azt, hogy a rendszerváltás utáni időszakban egyensúlyban vannak a pozitívumok és a negatívumok a szlovákiai válaszadók 33 százaléka, a magyarországiak 20 százaléka gondolja.

Csehországban a felmérést a CVVM közvélemény-kutató intézet készítette idén februárban országos lakossági mintán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.