Komorowski

Lengyelország megérti és támogatja az ukrán szabadságtörekvéseket

25 évvel ezelőtt ugyanezt az utat járta végig, hasonló veszélyek fenyegették, ugyanazokat a gyengeségeket élte át, de ugyanolyan reményeket is táplált, mint most ők.

2014.03.21 21:35MTI

"A szomszédok szabadsága a mi szabadságunk biztosítéka" - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tartott előadásában pénteken Bronislaw Komorowski lengyel államfő. A lengyel elnök a magyar-lengyel barátság napjának ünnepségeire érkezett pénteken kétnapos látogatásra.

A lengyel elnök előadása a budapesti lengyel nagykövetség és a Lengyel Intézet Történelemórák a szabadságról című, idén februárban kezdődött rendezvénysorozatának "különkiadása" volt. Az előadássorozat a lengyel demokratikus átalakulás 25. évfordulójához kötődik. Ennek tiszteletére Komorowski még tavaly az idei esztendőt "a szabadság évének" nyilvánította.

Előadásában a lengyel elnök erről a szabadságról beszélt, amellyel "sok lengyel nemzedék álmai váltak valóra". Felidézte, hogy lengyelek és magyarok más kelet-közép-európai népekkel együtt szerezték vissza függetlenségüket, együtt mentek tovább az úton, és most együtt tanulják "az autonóm, szabad világban való működést". A párhuzamok mellett különbségek is tapasztalhatók, a lengyel társadalom derűlátóbban ítéli meg az elmúlt 25 évet, és optimistábban tekint a következő negyedszázadra, mint a magyar. Ennek történelmi okai vannak, a lengyelek lejjebbről indultak, átestek egy fájdalmas reformfolyamaton, de szinte teljes nemzeti egyetértés volt az európai integrációt, az EU- és NATO-csatlakozást illetően - mondta Komorowski.

A visegrádi négyek ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy képesek együttműködni, közösen fellépni, közös álláspontot kidolgozni és megvédeni olyan fontos kérdésekben, mint például az uniós keretköltségvetés, a kohéziós pénzek megőrzése. Remélhetőleg ugyanilyen sikeresek lesznek a közös projektek realizálásában, az észak-déli energiafolyosó, energiaszállítási rendszerek, közlekedési hálózatok kiépítésében - mondta.

A határokon túli, ezen belül a kárpátaljai magyarság jelenlegi, illetve esetleges jövőbeni autonómiatörekvéseit tudakoló kérdésre válaszolva Komorowski kijelentette: az autonómia bizonyos kockázatokkal jár, amint ezt a krími autonómia példája bizonyítja, amely végül elszakadáshoz vezetett. Sok ország, köztük Lengyelország optimális megoldást talált: védi a nemzeti kisebbségeket, elmélyíti az önkormányzatiságot, decentralizál, nagyobb beleszólást enged az őket érintő politikai döntésekbe, és ezt az utat ajánlja más országoknak is.

Egy esetleges külső katonai fenyegetésre Komorowski - aki korábban nemzetvédelmi miniszter volt - az ismert mondást idézte: "Ha békét akarsz, készülj a háborúra!". Azaz szükség van a saját védelmi képességek fejlesztésére, miközben természetesen ki kell használni a NATO-tagság előnyeit. A lengyel hadsereg, amelyet folyamatosan korszerűsítenek, szükség esetén képes megvédeni az országot, szembeszállni egy esetleges külső fenyegetéssel - húzta alá.

Az előadás után Komorowski és Áder János magyar köztársasági elnök felavatta Korompay Emánuel Aladár (1890-1940), a Varsói Egyetem második világháború előtti utolsó magyar lektora, a katyni tömeggyilkosság magyar áldozata kétnyelvű emléktábláját a Gólyavár falán. Korompay az ELTE elődjén, a Királyi Magyar Tudományegyetem Bölcsészeti Karán szerezte diplomáját, harcolt az első világháborúban, majd Józef Pilsudski hadseregében a lengyel függetlenségért küzdött. Lengyel nőt vett feleségül, és lengyel állampolgárságot is szerzett. Ő szerkesztette az első lengyel-magyar szótárt. 1939-ben tartalékos lengyel századosként bevonult a lengyel hadseregbe, szovjet fogságba esett. 1940 tavaszán a sztarobjelszki fogolytábor 3740 tisztjével együtt - a katyni mészárlás részeként - agyonlőtték. Emlékét márványtábla őrzi varsói házának, valamint a Varsói Egyetem magyar tanszéke két világháború közötti épületének falán.

Az emléktábla-avatás után Komorowski és Áder a magyar-lengyel barátságot jelképező tölgyfát ültettek a Bölcsészkar kampuszának kertjében.

A barátság napi központi ünnepségeket szombaton Komorowski részvételével Egerben tartják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.