Figyelmeztet a Bankszövetség

A bankkártyaadatok csak a bankokban szolgálhatnak ügyfélazonosításra

A Magyar Bankszövetség felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét, hogy személyes adataikat, valamint bankkártyáik adatait ne adják meg a gyanúsan könnyű pénzkereseti lehetőséget kínáló hirdetésekre.

2014.12.11 12:08MTI

A bankkártya csak és kizárólag a kártyakibocsátó bank saját rendszerén belül szolgálhat azonosítására, ezért annak adatait senki ne közölje ilyen célra másokkal - hívja fel a figyelmet a Magyar Bankszövetség csütörtöki közleményében.

A közlemény figyelmeztet arra, hogy az illetékteleneknek kiadott bankkártyaadatok visszaélésre adhatnak lehetőséget. Emlékeztetnek arra, hogy november végén jelentek meg olyan hirdetések az egyik közösségi portálon, amelyek otthon végezhető munkáért, - linkek megosztása a közösségi oldalon - akár napi 257 dollár megkeresését ígérték, és a jelentkezőket egy olyan weboldalra irányították, amely a személyes adatok mellett a bankkártya számát, lejárati idejét és a háromjegyű biztonsági kódot is kérte.

A weboldalt csalók hozták létre. A megadott bankkártyaadatokkal internetes visszaélések történnek - áll a közleményben, amely szerint olyan kártyák adatainak megadása sem ajánlott, amelyek aktuálisan nem rendelkeznek költhető egyenleggel, azaz most nincs rajtuk fedezet, mert visszaélés akár hónapokkal később is történhet a kiadott adatok alapján.

A Magyar Bankszövetség felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét, hogy személyes adataikat, valamint bankkártyáik adatait ne adják meg a gyanúsan könnyű pénzkereseti lehetőséget kínáló hirdetésekre. Kérik a bankkártyabirtokosokat, hogy felelősen eljárva, bankkártyaadataikat kellő gondossággal és odafigyeléssel kezeljék - még az internen is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.