Déli Áramlat

Nyílik-e nekünk a délkelet-európai gázfolyosó?

Bulgáriában egyeztetett csütörtökön Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke annak érdekében, hogy a délkelet-európai gázfolyosó kétoldalú összekapcsolások révén megvalósulhasson.

2014.12.04 15:56MTI

Mindkét ország fontosnak tartja, hogy a Görögországból Bulgárián és Románián át Magyarországra vezető gázfolyosónak a megvalósításában, az infrastrukturális beruházásban részt vegyen az Európai Unió, nyújtson hozzá megfelelő támogatást - mondta a bizottsági elnök az MTI-nek Szófiából telefonon nyilatkozva, miután tárgyalt hivatali partnerével, Gemma Grozdanovával, valamint Valentin Porjazov bolgár külügyminiszter-helyettessel.

Egyetértettek abban, hogy Bulgária nem tehető felelőssé a Déli Áramlat gázvezeték tervének meghiúsulásáért, hiszen e tervnek az EU feltételei szerinti megvalósítását támogatta.

Közös az álláspont abban is, hogy "az orosz-török megállapodás, amely szemmel láthatóan Brüsszel érdekét is szolgálja, nem eredményezheti azt, hogy az a két ország - Bulgária és Magyarország -, amely a leginkább ki van szolgáltatva az egyoldalú oroszországi gázfüggőségnek, kárvallottja legyen ennek a helyzetnek" - mondta Németh Zsolt.

"Fontosnak tartjuk, hogy közösen lépjünk fel egyrészt az európai uniós energiaunió megvalósulásáért, másrészt ennek részeként a délkeleti EU-tagállamok gázvezetékrendszereinek összekötéséért. A jelenlegi helyzetben Magyarországnak és Bulgáriának legfelső szintű egyeztetéseik révén összehangolt álláspontot kell képviselnie, különösen Brüsszelben" - tette hozzá.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy napirenden van-e a kétoldalú egyeztetés Romániával és Görögországgal is, Németh Zsolt úgy válaszolt: rendkívül fontos és sürgető, hogy Magyarország ezeket az egyeztetéseket az elkövetkezendő időszakban többi partnerével is lefolytassa.

Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn Ankarában közölte: az Európai Unió ellenkezése miatt, és mert Szófia nem adott engedélyt a Déli Áramlat bulgáriai szakaszának megépítésére, Oroszország nem tudja megkezdeni a gázvezeték tervének megvalósítását. Elmondta, hogy Törökország felé és annak területén építenek vezetéket az orosz gáz szállítására.

Bulgáriát az úgynevezett harmadik uniós energiacsomagba foglalt szabályozásra hivatkozva szólította fel az EU a nyáron arra, hogy állítsa le a tervek szerint Ukrajna megkerülésével Dél- és Közép-Európába (ezen belül Magyarországra) orosz földgázt szállító Déli Áramlat ottani szakaszával kapcsolatos előkészületeket. A harmadik energiacsomag szerint a földgázt szállító orosz Gazprom cég nem lehet a vezeték tulajdonosa.

Vlagyimir Csizsov, Oroszország Európai Unióhoz akkreditált nagykövete szerdán egy interjúban azt mondta: biztos abban, hogy Moszkva folytatja a tárgyalásokat Szerbiával, Ausztriával és Magyarországgal arról, hogyan oldják meg a Déli Áramlat meghiúsulása miatt kialakult helyzetet. Törökországból ugyanúgy eljuthat az orosz földgáz azokba az országokba, amelyek mindeddig a Déli Áramlat megépítésében voltak érdekeltek - tette hozzá.

Az EU folytatni akarja a tárgyalásokat a Déli Áramlatról, függetlenül attól, hogy Oroszország hétfőn közölte, eláll a beruházástól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.