Déli Áramlat

Kisebb kárt okoz a leállítás Szerbiának, mintha csatlakozott volna a szankciókhoz

A szerb elnök szerint országa nem maradhat energiahordozó nélkül.

2014.12.03 09:55MTI

Kisebb kárt okoz Szerbiának az, hogy leállt a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése, mintha Szerbia csatlakozott volna az Oroszország elleni szankciókhoz – hangsúlyozta Tomislav Nikolic szerb elnök a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) Upitnik (Kérdőjel) című interjúműsorában kedd este. Az államfő hozzáfűzte, hogy ő már hónapok óta figyelmeztetett arra, hogy leállhat a gázvezeték építése.

Kiemelte: szerinte nincs valóságalapja azoknak az elképzeléseknek, hogy Szerbia rácsatlakozhatna a Törökországon, Görögországon és Macedónián áthaladó vezetékhez, és ebből nem is lehetne akkora bevételhez jutni, mint amennyit a Déli Áramlat hozott volna az országnak.

"Szerbia számára a helyzet nem megfelelő, az illetékes miniszterek tárgyalnak majd az orosz féllel. Nem maradhatunk energiahordozók nélkül. Ennyivel tartozik nekünk Oroszország, mert eleget tűrtünk miattuk" - fogalmazott Nikolic.

A szerb elnök macska-egér játéknak nevezte Oroszország és az Európai Unió vitáját, amely miatt Szerbia érdekei is sérültek, erről pedig - tette hozzá - a Kelettel és a Nyugattal is tárgyalni kell. Véleménye szerint Moszkva és Brüsszel egyet nem értése jóval az ukrán válság kitörése előtt is létezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.