Tavaly óta

Csökkent az álláskeresők száma Zala megyében

Zala megyében október végén 28 százalékkal kevesebb volt a regisztrált álláskeresők száma, mint az elmúlt év azonos időszakában, szeptemberhez képest azonban 5,4 százalékkal több álláskereső szerepelt a nyilvántartásban.

2014.11.21 18:56MTI

Október végén a megyében 11 264 álláskeresőt regisztráltak: az egy évvel korábbinál 4,3 ezerrel kevesebben, a szeptemberinél viszont közel 600-zal több ember keresett munkát a kirendeltségek közreműködésével. A nyilvántartott álláskeresők 12 százaléka (1,3 ezer fiatal) pályakezdő.

A Zala megyei Munkaügyi Központ adatai szerint az ősz második hónapjában érzékelhetően csökken a szezonális munkaerő iránti kereslet a korábbi évekhez hasonlóan. Így Keszthely környékén - a szezonalitásra legérzékenyebb térségben - a munkanélküliségi ráta 6 százalékról 6,8 százalékra nőtt.

A keszthelyi kirendeltség területén (mindezek ellenére) a megyei átlag alatti a ráta értéke és Lenti vonzáskörzetében is azonos a mutató. Zala megyében október végén a gazdaságilag aktív népesség 8,6 százaléka volt regisztrált álláskereső.

A legmagasabb az álláskeresők aránya Nagykanizsa és Letenye térségében, ahol a mutató meghaladja a 10 százalékot. A munkaügyi hivatal tájékoztatása szerint októberben 2,4 ezer álláskeresőt vettek nyilvántartásba, többségük segéd- és alkalmi munkásként dolgozott korábban.

A regisztrációból 1826 ember került ki, közülük közel 600 álláskereső az elsődleges munkaerőpiacon tudott elhelyezkedni. Az év első tíz hónapjában összességében 15 ezer álláskereső helyezkedett el Zala megyében: 8,1 ezren támogatott foglalkoztatás keretében.

Az ősz második hónapjában 3,3 ezer új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, ezek kétharmadához igényeltek támogatást. Év elejétől összesen 9,4 ezer nem támogatott, új álláshelyeket jeleztek a munkaadók, 2,1 ezerrel többet, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

A munkaadók legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat kívánnak foglalkoztatni, de a korábbi hónapokhoz képest nagyobb számban kerestek összeszerelőket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.