Országgyűlés

A kunbajai illegálisan lerakott hulladék már nem veszélyezteti a környezetet

Nyolc éve több, mint 4 ezer tonna hulladék érkezett illegálisan Németországból Magyarországra. Bajorországból mintegy 900 tonnát, Baden-Würthenbergből pedig mintegy 3200 tonna hulladék érkezett illegálisan az országba. Ezt a mennyiséget az ország 16 településén helyezték el, általában elhagyott hulladéklerakókban, volt laktanyákban és egykori tsz-majorokban.

2014.11.05 17:05MTI

A Kunbaján 2006-ban illegálisan lerakott hulladék már nem veszélyezteti a környezetet - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén, ahol a képviselők meghallgatták a témáról.

V. Németh Zsolt elmondta: nyolc éve több, mint 4 ezer tonna hulladék érkezett illegálisan Németországból Magyarországra. Bajorországból mintegy 900 tonnát, Baden-Würthenbergből pedig mintegy 3200 tonna hulladék érkezett illegálisan az országba. Ezt a mennyiséget az ország 16 településén helyezték el, általában elhagyott hulladéklerakókban, volt laktanyákban és egykori tsz-majorokban.

Hozzátette: a hulladék összetétele heterogén volt, tartalmazott többek között műanyagot, gumit, papírt és fémet, valamint textilt is. Mára ebből a mintegy 4 ezer tonnányi hulladékmennyiségből mintegy 160 tonna maradt.

Ez utóbbi mennyiség az összes illegálisan Magyarországra került hulladék 4 százaléka, ami még rendezetlen. Azonban ez a hulladék már a környezetre nem jelent veszélyt - mondta az államtitkár.

Az államtitkár jelezte: az ügyben 19 személy ellen éltek a hatóságok vádemelési javaslattal. A 160 tonnányi hulladékról szóló iratok áttanulmányozásra után az volt látható, hogy még három helyszínen található hulladék a mintegy 4 ezer tonnás mennyiségből, két helyszínen Kunbaján és egy helyszínen Vaskúton.

Ennek a mennyiségnek a sorsa vontatottan rendeződik, mert azok az ingatlanok, ahol a hulladékot tárolták, többször is gazdát cseréltek. De a hulladék, ha lassan is, de ezeken a helyszíneken is fogy, az ellenőrzést folyamatosan végző szakemberek szerint pedig a környezetre nem jelent veszélyt - közölte V. Németh Zsolt.

A meghallgatást megelőzően a bizottság tagjai elfogadták az egyes adótörvények és az azzal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010-es törvénymódosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitájában a testület illetékességi körébe tartozó jövedéki szabályok módosítását.

Ezek a bér- és magánfőzött párlat szabályozásának jövő évi módosításai, továbbá az ásványolaj-termékek minimális adóemeléséről, valamint a szivarka definíciójának változásáról szóltak. Emellett a tervek szerint emelkedik a jövedéki biztosíték mértéke is, a visszaélések visszaszorítása érdekében.

A javaslatok között szerepel, hogy a CNG (gáz) üzemanyagra pozitív adómértéket állapítanának meg - kivéve a közösségi közlekedést - az azonos termékek hasonló kezelése érdekében. Emellett az alkoholok esetében jövőre várhatóan megszűnik a differenciált jövedéki adó mérték, amely egységessé válik. A palackozott fröccsre pedig a tervek alapján kedvezményes szabályozást vezetnek be 2015-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.