379 milliót költöttek a befektetők

CBRE: kiugró az idei magyarországi ingatlanbefektetés

Magyarországon az idén az első háromnegyedévben 379 millió eurót költöttek el a befektetők az ingatlanpiacon, ami jelentősen meghaladja a tavalyi hasonló időszakban mért 271 millió eurós forgalmat, és a befektetési aktivitás várhatóan tovább erősödik.

2014.11.05 06:30MTI

Az első fél évben leginkább a kiskereskedelmi ingatlanok voltak kapósak a vevők körében, a harmadik negyedévben viszont az irodák vitték a prímet. A magyar vásárlók aránya - minden rekordot megdöntve - 35 százalékra rúgott októberig, főleg a befektetési alapok aktivitásának köszönhetően.

Az első osztályú ingatlanok hozama a harmadik negyedévben a kiskereskedelmi ingatlanok esetében 7 százalék (változatlan), az irodáknál 7,25 százalék (mínusz 25 bázispont), az ipari ingatlanoknál pedig 9,25 százalék (mínusz 25 bázispont) volt.

A közlemény idézi Borbély Gábort, a CBRE ingatlan tanácsadó budapesti irodájának kutatási és tanácsadási vezetőjét: A társaság Magyarországon is a befektetési forgalom további növekedésével számol. Eddig a piacot a saját tőkéből finanszírozó vásárlások mozgatták, ám a jövőben - a finanszírozási lehetőségek bővülésével - még jelentősebb tranzakciók is elképzelhetők, így a forgalom tovább emelkedhet.

A reálgazdasági növekedés várható lassulása, az eurózóna jövőbeli gazdasági növekedése körüli aggodalmak egyelőre nem érezhetőek a befektetési piacon - vélte Borbély Gábor. Az idei harmadik negyedévben 48,4 millió eurót fektettek be Európa kereskedelmi ingatlanpiacain, ami jelentős, 27 százalékos növekedést jelent 2013 harmadik negyedéhez és 4 százalékos bővülést 2014 második negyedévéhez képest.

Így az idei első három negyedévben már 133 milliárd eurót költöttek el a befektetők, szemben a tavalyi hasonló időszakban mért 103 milliárd euróval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.