Londoni elemzők

Az MNB a vártnál korábbi Fed-szigorítást tartja elsődleges kockázatnak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az euróövezeti gazdaság gyengeségénél és az orosz élelmiszerimport-embargónál nagyobb kockázatnak tartja azt a lehetőséget, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a várakozásoknál hamarabb kezd hozzá monetáris politikájának szigorításához.

2014.10.09 18:39MTI

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja szerint ez az MNB-álláspont azt a kockázatot tükrözi, hogy az amerikai gazdaság gyorsabb növekedése a vártnál korábbi szigorításra késztetheti a Fed döntéshozóit. Ez jelentős hatást gyakorolhatna az MNB monetáris politikájára is, mivel tőkekivonást eredményezhet a felzárkózó piacokról, gyengítve más valuták mellett a forintot is, ami szigorúbb monetáris politikára kényszeríthetné a magyar jegybankot.

Más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet arra a kockázatra, amely a Fed esetleges váratlan időzítésű vagy mértékű monetáris szigorításából hárulna a felzárkózó piacokra.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő erről összeállított legutóbbi tanulmányában közölte: alapeseti várakozása az, hogy a Fed 2015 közepétől kamatemelési ciklusba kezd, és irányadó kamata 2017 végére vagy 2018 elejére 3,75 százalékig emelkedik a jelenlegi 0-0,25 százalékos célsávról.

A Fitch londoni elemzői azonban kidolgoztak egy stresszhelyzeti forgatókönyvet is. E modell alapján az amerikai gazdaságban meglévő negatív kibocsátási rés már 2014 végére bezáródik, és ez 2016-ra 4,5 százalékig hajtja fel az inflációt. Ebben a környezetben a Fed 2015 végéig 3 százalékra, 2016 végéig 5 százalékra kényszerülne felemelni alapkamatát. A tízéves amerikai kincstárjegy hozama 6 százalékra szökne fel.

E forgatókönyv megvalósulása kiugró kockázati prémiumokat eredményezne; a kockázatosnak tartott feltörekvő piaci adósságeszközök felára a tízéves amerikai kincstárjegyhez mérve akár 150 bázisponttal is emelkedhet - állt a hitelminősítő elemzésében.

A Royal Bank of Scotland londoni elemzői azonban az MNB-ben folytatott tárgyalásaikat ismertető csütörtöki beszámolójukban idézik Balog Ádámot, az MNB alelnökét, aki szerint Magyarország készül a vártnál esetleg korábbi Fed-szigorítás következményeire is, mégpedig a devizaadósság-kitettség csökkentésével. Az RBS elemzőinek idézete szerint Balog Ádám kijelentette: remélhetőleg Magyarország addigra elért gazdasági pozíciója komoly sokkhatás esetén is elkerülhetővé tenne olyan drasztikus lépéseket, amilyenekre a fel nem készült, nagyobb adósságterhű országok kényszerülhetnének.

Az RBS elemzőinek beszámolója szerint egyébként úgy tűnik, hogy az MNB-nek nincs rögzített forintárfolyam-célja. A magyar jegybank álláspontja az, hogy mivel az inflációs átszűrődési ráta alacsony, a mostani forintárfolyam nem ad okot inflációs aggályokra - áll a londoni bank ismertetésében.

Az RBS elemzői tapasztalataikat összegezve közölték: a magyar gazdaságot stabilnak látják, és egyelőre nem várják az MNB monetáris politikájának módosulását. A cég szakértőinek véleménye szerint az MNB - mielőtt bármilyen monetáris lépést tenne - megvárja, hogy tisztább kép alakuljon ki az eurójegybank (EKB) és a Fed monetáris alapállásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.